Μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους πολίτες, αλλά και με επεισόδια χουλιγκανικού τύπου από τους ίδιους τους αστυνομικούς, αποχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης από το λιμάνι των Μεστών της Χίου οι δυνάμεις των ΜΑΤ. 

Ads

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, στο λιμάνι βρίσκονταν 14 κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ, φορώντας πολιτικά ρούχα, περιμένοντας την άφιξη του πλοίου για την αποχώρησή τους από το νησί της Χίου. Με κυβερνητική εντολή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν ως δυνάμεις κατοχής σε Λέσβο και Χίο για να επιβάλουν τις επιτάξεις για την κατασκευή νέων κέντρων προσφύγων. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπούν τα δύο νησιά σε «εμπόλεμες ζώνες» και τελικά, μετά από δύο ημέρες, να ανακληθούν από το Μαξίμου έχοντας προκαλέσει χαοτικές καταστάσεις

Όπως αναφέρει το alithia.gr, κάτοικοι της Χίου, που τους περίμεναν στο λιμάνι, άρχισαν να τους βρίζουν για την άγρια καταστολή τα τελευταία δύο 24ωρα.  Οι άνδρες των ΜΑΤ, όπως φαίνεται και στα βίντεο ντοκουμέντα, ανεξέλεγκτοι πήραν κράνη, γκλομπς και δακρυγόνα και επιτέθηκαν κατά των πάντων.

Άρχισαν να κυνηγούν κόσμο ακόμη και πάνω στα υψώματα, χτύπησαν άγρια όσους κατάφεραν να πιάσουν, πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, έσπασαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν πυρκαγιά πίσω από τον λιμενικό σταθμό των Μεστών θυμίζοντας χούλιγκανς και όχι αστυνομικούς. Προπηλάκισαν ακόμη και άνδρες του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν εκεί για να διευκολύνουν την αποχώρησή τους. Στο βίντεο ακούγονται επίσης να αποκαλούσαν τους Χιώτες «τουρκόσπορους», «κ@@@τουρκους» και «πουτ@@ια», ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως έλεγαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Τουρκονήσια, χωρίς ο επικεφαλής τους να είναι σε θέση να τους ανακαλέσει στην τάξη.

Ads

«Τα ΜΑΤ που προκάλεσαν τις ζημιές φεύγουν και τα παιδιά μας που αντιστάθηκαν είναι κρατούμενοι», ανέφεραν πολίτες, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για τραυματίες. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι 6 συλληφθέντες για τα επεισόδια της Τετάρτης στο Αίπος και στο Ερύθα.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Φωτογραφίες: politischios.gr