Εν μέσω αντιδράσεων ομάδας κατοίκων εντείνονται οι προετοιμασίες στη Χίο για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Ads

«Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων πεντακόσια χρόνια, τουλάχιστον, πραγματοποιείται από τους κατοίκους του Βροντάδου. Υπάρχουν, πράγματι, κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα σπίτια τους βάλλονται από τις ρουκέτες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο δήμος φροντίζει και λαμβάνει μέτρα προστασίας των ιδιοκτησιών τους» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας.μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοτική αρχή της Χίου κατανοεί τόσο τους κατοίκους που διαμαρτύρονται όσο και τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν το έθιμο να διατηρηθεί.

«Προσπαθούμε, στο μέτρο που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση, να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε νομικά και πρακτικά να οριοθετηθεί το έθιμο και να είναι απόλυτα ασφαλές για όλους» σημείωσε ο κ. Βεργίνας.

Ads

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο νησί, Θοδωρής Πυλιώτης, οι δύο εκκλησίες Παναγιά Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος λειτουργούν κανονικά αλλά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας και με τα πλέγματα.

Την Μ. Πέμπτη αναμένεται να γίνει μια συνάντηση με τους κατοίκους που αντιδρούν στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου με τους επισκέπτες να ελπίζουν ότι τελικά θα τηρηθεί με ασφάλεια.

Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες που χρησιμοποιούν ως εκρηκτικό μείγμα κάρβουνο, νίτρο και θειάφι, στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών».

Στη συνέχεια, ακολουθεί «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» βροχή ρουκετών καλύπτει τον ουρανό κάνοντας τη νύχτα μέρα.

Για την ιστορία ο νικητής της αναμέτρησης μεταξύ των δύο εκκλησιών και των ενοριτών τους προκύπτει μετά την καταμέτρηση των πετυχημένων βολών στο καμπαναριό.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες περίπου 30 κάτοικοι που διατηρούν τις κύριες κατοικίες τους στην περιοχή του Βροντάδου ζητούν με εξώδικο να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο αφού πρόκειται για «παράνομη και επικίνδυνη για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας διεξαγωγή του «εθίμου» της εκτόξευσης των ρουκετών».