Κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, πλήττει τη χώρα και αναμένεται να διαρκέσει έως την Πέμπτη. Οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι την Αττική, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να «κολλάει» υπό το μηδέν. Απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα. Προβλήματα υπάρχουν στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, αλλά και άλλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί καταφύγια για αστέγους.

Ads

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τρίτη προβλέπεται παγετός τοπικά ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, ενώ βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο εντάσεως τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
 
Ειδικότερα, στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα στα δυτικά του νομού για ασθενή χιονόπτωση προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έφτασε τα 15 εκατοστά, ενώ στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση, συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Παρόμοια η εικόνα στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φωκίδας στην περιοχή του Λιδωρικίου.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου και Ιασίου. Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αστυνομικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, επί της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο Ιάσμου έως τον κόμβο Βαφέικων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
 
Στα ορεινά των Χανίων– κυρίως στο οδικό δίκτυο- αναφέρθηκαν σήμερα τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και τη δυτική Κρήτη. Εκτός από τις μικρές, κατά μήκος του οδικού δικτύου, κατολισθήσεις και καταπτώσεις από χώματα και πέτρες, ήταν κλειστοί λόγω της χιονόπτωσης οι επαρχιακοί δρόμοι, από Ασκύφου μέχρι την Ίμπρο στο ύψος των Λάκκων, καθώς και ο δρόμος για τον Ομαλό, στο ύψος του Σέμπρωνα. Κλειστή από το 17ο χιλιόμετρο ήταν και η οδική αρτηρία από Χανιά προς Ομαλό. 

Ads

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη διάνοιξη των δρόμων από μηχανήματα των δήμων και της αντιπεριφέρειας. Λόγω αδυναμίας πρόσβασης, κλειστά παρέμειναν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε Κάνδανο, Ροδοβάνι και Ασή Γωνιά.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.
 
Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου- Καβάλα και Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα.
 
Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Θάσος 6

Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6», το οποίο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε να δέσει το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι της Θάσου, προερχόμενο από Κεραμωτή. Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 104 επιβάτες, 9 ΙΧ αυτοκίνητα, 5 φορτηγά και 1 λεωφορείο, λόγω των ισχυρών ανέμων, παρασύρθηκε και προσάραξε σε αβαθή.

Τελικά, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, μετά από ώρες, με ασφάλεια στο λιμάνι με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος από την ξηρά, που επιστρατεύθηκε γι’ αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 6.35 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα. Το πλοίο παραμένει στα αβαθή και εντός της ημέρας αναμένεται ρυμουλκό στην περιοχή, προκειμένου να το βοηθήσει να δέσει στο λιμάνι και να αποβιβάσει τα οχήματα.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία: σε όλο τον νομό Ευρυτανίας, στους δήμους Διρφίων – Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης – Αγίας Άννας στην Εύβοια, στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης. Επίσης, ορισμένα περιφερειακά σχολεία της Λαμίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωϊ.

Στην Αττική, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες, στον Ωρωπό και στο Πόρτο Ράφτη. Τα υπόλοιπα σχολεία στην Αττική θα λειτουργήσουν κανονικά.
 
Προβλήματα στους δρόμους
 
Εν τω μεταξύ, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νόμο Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται κατά διαστήματα σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, καθώς τα μηχανήματα εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.

Ο περιφερειακός της Πεντέλης έκλεισε στη διάρκεια της νύχτας από το ύψος του 416 Στρατιωτικού Νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες από το τελεφερίκ έως το καζίνο. Κλειστός και ο δρόμος από τη Βαρυμπόμπη ώς τον Αγιο Μερκούριο.
 
Στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ στην περιοχή του Μαρτίνου στο 121 χλμ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ρίχνει χιονόνερο, χωρίς όμως να σημειώνονται προβλήματα.
 
Δείτε επίσης: Δεκάδες νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ανατολική Ευρώπη