«Ωκεανίς» ονομάσθηκε από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η νέα έντονη κακοκαιρία, που αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και κυρίως το Σαββατοκύριακο.

Ads

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη, ενώ αναμένεται να χιονίσει και στην Αττική.

Παράλληλα, το Σάββατο και την Κυριακή πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Τι καιρό θα κάνει από Παρασκευή 22-02-2019 μέχρι και Τρίτη 26-02-2019

Ads

Παρασκευή 22-02-2019

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές που τη νύχτα στα ανατολικά θα ενταθούν. Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Σάββατο 23-02-2019

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άλλα και σε περιοχές της ηπειρωτικής χωράς με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9-10 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Σε αισθητή πτώση της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

Κυριακή 24-02-2019

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όπου θα χιονίσει κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα όπου πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τη δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο αιγαίο πιθανώς 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη Δευτέρα.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Δευτέρα 25-02-2019 και Τρίτη 26-02-2019

Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική χώρα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα την Τρίτη θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 και πιθανώς τη Δευτέρα πρόσκαιρα 10 μποφόρ που την Τρίτη θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα, παγετός όμως θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τη Δευτέρα κατά τόπους ισχυρός στα κεντριά και βόρεια.