Επεισόδια σημειώνονται ανά ώρες με χρήση χημικών από πλευράς αστυνομικών, ως απάντηση στην πίεση των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανέων.

Ads

Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός που προσπαθούν να απωθήσουν τους πρόσφυγες με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ομάδες προσφύγων προσεγγίζουν τα συρματοπλέγματα και απαντούν εκτοξεύοντας αντικείμενα. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Για τρίτη νύχτα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν έξω από τα ελληνικά σύνορα και επιχειρούν να περάσουν ώστε να διασχίσουν την Ελλάδα, με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη. Η κύρια μάζα παραμένει εγκλωβισμένη πίσω από τα σύνορα αλλά αρκετοί καταφέρνουν να βρουν αφύλακτα περάσματα σε άλλα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Ο αριθμός των συγκεντρωμένων υπολογίζεται πλέον σε αρκετές χιλιάδες καθώς η τουρκική πλευρά διοχετεύει διαρκώς πρόσφυγες που εδώ και καιρό συγκρατούσε στην τουρκική επικράτεια  και τους στέλνει στην Αδριανούπολη.  Η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη καθώς η ελληνική πλευρά ενισχύει διαρκώς με νέες δυνάμεις στρατού και αστυνομίας το κλειστό Τελωνείο, ενώ η κυβέρνηση μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με το evrosonline.gr ένα περιστατικό σημειώθηκε κοντά στις Καστανιές όταν ομάδα μεταναστών παραβίασε τμήμα του φράχτη αλλά  δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, απέτρεψαν την είσοδο και επισκεύασαν το φράχτη, ενώ τούρκοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα. Σε άλλη περίπτωση ομάδα εκατοντάδων μεταναστών, καθοδηγούμενοι από Τούρκους δουλεμπόρους επιχείρησε να προσπελάσει πέρασμα στην περιοχή της Ν. Βύσσας αλλά εμποδίστηκε από δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου η Frontex στέλνει ενισχύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Frontex, μετά από αίτημα της Αθήνας, ο Οργανισμός κανόνισε την αποστολή επιπλέον υπαλλήλων και εξοπλισμού, ενώ πρόσθεσε ότι το επίπεδο συναγερμού της Frontex για όλα τα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει αυξηθεί σε «υψηλό» επίπεδο. Τα προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκαν αρκετές συλλήψεις μεταναστών που εντοπίστηκαν σε οικισμούς της ελληνικής μεθορίου, όμως υπολογίζονται σε αρκετούς περισσότερους όσοι έχουν καταφέρει να περάσουν και να κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.

Fake news για εκκένωση στις Καστανιές

Την κατάσταση διατάραξε η ψευδής είδηση ότι έχει διαταχθεί η εκκένωση του οικισμού των Καστανιών κάτι που διέψευσε μέσα σε λίγες ώρες ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. Το δημοσίευμα αποτέλεσε αφορμή για εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Γενικότερα ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί διασπείροντας και δημοσιεύοντας διάφορες υπερβολές ή fake news.