«Αυτή τη φορά, η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να πειστεί ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο προτού βάλει την υπογραφή της για την εκταμίευση της δόσης», υπογραμμίζει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Χαράλαμπος Γκότσης, αποδίδοντας το χθεσινοβραδινό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στο tvxs.gr, εκτιμά ότι η προοπτική του άμεσου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων απομακρύνεται λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών και πως αντίθετα προκρίνεται η εκδοχή της μείωσης των επιτοκίων και της μετάθεσης του χρόνου αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων του ελληνικού χρέους. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι «και τα δύο θα πρέπει να είναι γενναία» προκειμένου να συνιστούν μία λύση η οποία θα πείθει το ΔΝΤ και συγχρόνως θα απαντά στοιχειωδώς στο ελληνικό ζήτημα.
Ads
Όπως εξηγεί ο κ. Γκότσης, τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απασχόλησαν το χρηματοδοτικό κενό (ύψους 30 δις) που προκύπτει από τη 2ετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και για την κάλυψη του οποίου «η Γερμανία και η Ολλανδία δεν είναι διατεθειμένες να συμβάλουν, ζητώντας από τα εθνικά τους κοινοβούλια να εγκρίνουν επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα». Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναφορικά με το οποίο οι Ευρωπαίοι δανειστές «δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή να επωμιστούν επιπλέον βάρη και γι’ αυτόν το λόγο φαίνεται πως θα μετακινήσουν την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον, επιλέγοντας τη μείωση των επιτοκίων, πιθανώς μαζί με τη μετάθεση των πληρωμών των τοκοχρεολυσίων».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, «η συγκεκριμένη λύση είναι μάλλον η καλύτερη και για την Ελλάδα, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά στο διεθνές περιβάλλον το ρόλο του ‘μπαταχτσή’ τον οποίο της επιφυλάσσουν αντίστοιχες αναλύσεις και δημοσιεύματα στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, μπορεί η ελάφρυνση του χρέους να επιτευχθεί με την Ελλάδα να πέφτει ‘στα μαλακά’ της διεθνούς κοινής γνώμης, γεγονός το οποίο θα ευνοήσει αφενός την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφετέρου την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων καταθετών -δύο στοιχεία απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Στην εκδοχή της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους θα βοηθούσαν και συμπληρωματικά μέτρα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλά Ισπανία (εντός του 2013 αναμένεται ο απευθείας δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης), εκτιμά ο κ. Γκότσης, δεδομένου ότι «οι γερμανικές εκλογές καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την επιλογή του άμεσου ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους».
Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «τον καλύτερο σύμμαχο της Ελλάδας», με την έννοια ότι επιμένει πλέον στην επίτευξη δραστικών λύσεων για την ελληνική κρίση χρέους (είναι γνωστό ότι επιζητεί «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα οποία διατηρεί ο επίσημος τομέας, δηλαδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα ευρωπαϊκά κράτη). Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γκότσης συμπεραίνει ότι στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται ένας συμβιβασμός, υπό το πρίσμα ότι «αυτή τη φορά, η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να πειστεί ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο προτού βάλει την υπογραφή της για την εκταμίευση της δόσης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >