Στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη στη χώρα με τα Διοικητικά Συμβούλια γνωστών οίκων ξενόγλωσσου βιβλίου να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι κατηγορούμενες εταιρείες Απόλλων Α.Ε. Έκδοσης και Διακίνησης Εκπαιδευτικού Βιβλίου και Ευσταθιάδης Group δικάζονται για παράβαση του Νόμου 703/77 περί ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε τον Ιούλιο του 2009 δυο για το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, την απόφαση με αριθμό 452/v/2009 και την απόφαση με αριθμό 455/v/2009. Σημειωτέον ότι η δεύτερη απόφαση, αφορούσε τα πιο βαριά αδικήματα και το πρόστιμο ήταν τριπλάσιο για τις καταδικασμένες εταιρείες.

Ads

Και οι δυο αποφάσεις αφορούσαν εγκλήματα από το 2001 άρα και στις δυο αποφάσεις υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο παραγραφής. Για την πρώτη απόφαση, η προανακριτική διαδικασία έγινε αμέσως και σήμερα, 29/7 δικάζονται οι υπεύθυνοι των δύο καταδικασμένων εταιρειών. Η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία περιείχε τα πολύ σοβαρά εγκλήματα, παραδόθηκε μεν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 25/8/2009 (αριθ.εισερχ. 63995) αλλά χρεώθηκε για προανάκριση τον Ιούνιο του 2010 (με αριθμό Γ2010/3818). Δηλαδή παρότι αφορούσε τόσο σοβαρά αδικήματα τα οποία ξεκινάνε, με βάση την απόφαση, από το 2001, έμεινε επί δέκα ολόκληρους μήνες στο συρτάρι.

Σήμερα, δικάζονται οι δυο χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης. Για την δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η δικογραφία έμεινε 10 μήνες στα συρτάρια της εισαγγελίας πριν χρεωθεί σε εισαγγελέα για να ξεκινήσει η προανάκριση, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει χρόνια από το 2001, άρα παραγραφή. Ήδη ξεκίνησε η προανάκριση και σύντομα θα οδηγηθούν οι εκπρόσωποι των καρτέλ και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου εκμεταλλευόταν με τις παράνομες πρακτικές του, τουλάχιστον 500.000 μαθητές αγγλικών κάθε χρόνο, τους οποίους χρέωναν με περισσότερα χρήματα από ότι θα πλήρωναν σε ελεύθερη αγορά. Υπολογίζεται ότι στην ελεύθερη αγορά οι τιμές των βιβλίων αγγλικών θα ήταν περίπου 30%-40% φθηνότερες.

Ads

Παράλληλα, το καρτέλ ανάγκαζε 2.000 βιβλιοπωλεία να αγοράζουν σε παράνομα καθορισμένες τιμές τα βιβλία των αγγλικών και με όρους οι οποίοι ήταν εξοντωτικοί για τον ανταγωνισμό.

Τέλος το καρτέλ εξόντωσε τους ανταγωνιστές τους χονδρεμπόρους. Το 2000 υπήρχαν 10 χονδρέμποροι ξενόγλωσσου βιβλίου, σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις. Οι δυο κατηγορούνται για συμμετοχή στο καρτέλ. Από τους άλλους, τρεις χονδρέμποροι πτωχεύσαν και οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το χώρο.

Η εμφάνιση και… εξαφάνιση του νομοσχεδίου για τα καρτέλ

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι αν και η υπουργός Οικονομίας είχε παρουσιάσει στις 21/5 το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις από τα καρτέλ, το οποίο ήταν έτοιμο προς κατάθεση στο Κοινοβούλιο, μέχρι και σήμερα, 29 Ιουλίου του νομοσχέδιο δεν έχει επανεμφανιστεί.

Με το νομοσχέδιο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος ώστε επιχειρήσεις και καταναλωτές να στραφούν κατά των καρτέλ που παραβιάζουν επί σειρά ετών το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο μέρος για την ακρίβεια και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.