«Οι δέσμες μέτρων που υλοποιήσαμε αποδίδουν» δήλωσε σχεδόν πανηγυρικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μηνός Σεπτεμβρίου 2020.

Ads

Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, «τo Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” για το μήνα Σεπτέμβριο 2020 κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής κατά +38.529 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη βελτίωση της πλήρους απασχόλησης. Επίσης, στα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Ιούλιο 2020 το γενικό ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,8%, παρουσιάζοντας μείωση −1,2% συγκριτικά με το 18% τον Ιούνιο 2020 και επιπλέον μείωση −0,3% συγκριτικά με το 17,1% του Ιουλίου του 2019, γεγονός που αποτυπώνει ότι η σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, που υλοποιήσαμε, μέσα από δέσμες μέτρων, απέδωσαν, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας, μέχρι σήμερα».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα πίσω από τις κυβερνητικές ενθουσιώδεις δηλώσεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου 2020 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ οι προσλήψεις ήταν κατά περίπου 600.000 λιγότερες έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019. Κι αυτό παρότι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας από τον Απρίλιο διατήρησαν τις θέσεις εργασίας και σταμάτησαν τις μαζικές απολύσεις, παρά το πρόγραμμα Συν-εργασία, που επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους, και μετά τον Ιούλιο συγκράτησε τις απολύσεις (με επιδοτούμενη από το κράτος μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50%), και τέλος παρά το γεγονός ότι το «τίμημα» για τους εργαζόμενους ήταν τα ψίχουλα των 534 ευρώ για μισθό.

Ads

Παρ’ όλα αυτά, η τελική απώλεια μέσα στους πρώτους 9 μήνες του έτους καταγράφεται σε -133.361 θέσεις εργασίας. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1,577.213 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.423.037, εκ των οποίων οι 821.461 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 601.576 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Η μείωση των προσλήψεων αποδίδεται από το ΕΡΓΑΝΗ αποκλειστικά στη μείωση των εποχικών θέσεων εργασίας. «Παρά τη θετική επίδοση των ισοζυγίων των έξι τελευταίων μηνών (Απριλίου-Σεπτεμβρίου) ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του Covid-19, επηρέασαν δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου Α’ εννεαμήνου 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α’ εννεαμήνων των τελευταίων ετών» σημειώνουν οι συντάκτες του δελτίου που συνοδεύει τα στοιχεία.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στις νέες προσλήψεις σχεδόν 1 στις 2 είναι για μερική (40,53%) και εκ περιτροπής (8,99%) απασχόληση, γεγονός που καταδεικνύει ότι η «ευέλικτη» εργασία είναι καθεστώς.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Γιατί πανηγυρίζουν;»

«Προκαλεί απορία για ποιο λόγο πανηγυρίζει ο υπουργός Εργασίας σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Σεπτέμβριο» σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Βρούτση. «Μήπως για το χειρότερο εννεάμηνο από το 2012 στην απασχόληση; Μήπως για τις λιγότερες κατά 133.361 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος; Μήπως επειδή οι κυβερνητικές πολιτικές ευθύνονται για το βάθεμα της ύφεσης, τη μείωση των μισθών, την αύξηση των ανέργων και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.