Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του βουλευτή του ΠαΣοΚ Θανάση Τσούρα χθες ότι σημειώνονται υποκλοπές ακόμα και στα «πορτοκαλί» τηλέφωνα των υπουργών, ενώ δεν ήταν μικρότερη η εντύπωση ο πρόεδρος της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, όταν ειπε ότι «Βγήκα από τα ρούχα μου, διαπιστώνοντας πρόσφατα ότι καμία αρχή δε δηλώνει υπεύθυνη για την ασφάλεια των επικοινωνιών των πορτοκαλί τηλεφώνων». Παράλληλα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να ζητήσει την ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης των υποκλοπών, αφού το πόρισμα της ΑΔΑΕ διαπιστώνει συγκάλυψη.

Ads

Τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα είναι αυτά με τα οποία επικοινωνούν οι υπουργοί με τον πρωθυπουργό, τα οποία, μετά τη δήλωση Λαμπρινόπουλου ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, τα χαρακτήρισε «το πιο ανασφαλές μέσο επικοινωνίας», ενώ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσούρας, αποκάλυψε ότι στο παρελθόν έντεκα φορές είχε διαπιστωθεί παρακολούθηση συνομιλιών υπουργών. Ο κ. Λαμπρινόπουλος πρόσθεσε μάλιστα ακόμα ότι η κατάσταση στα ΚΑΦΑΟ (κουτιά) του ΟΤΕ είναι «σκορποχώρι», γεγονός για το οποίο έχουν επιβληθεί στον Οργανισμό πολλά πρόστιμα.

Το θέμα έφτασε στην Ανεξάρτητη Αρχή από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Κώστα Αϊβαλιώτη, ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο», είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

Ads

«Αλίμονο αν ο ΟΤΕ αφήνει στον οποιονδήποτε την ευχέρεια να μπαίνει και να βγαίνει και να βάζει χέρι στα ΚΑΦΑΟ» ήταν η αντίδραση του κ. Παπαϊωάννου. Στη συζήτηση αναφέρθηκε μάλιστα και το πρόσφατο περιστατικό με το σταθερό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, που βρέθηκε εκτός λειτουργίας για δύο ημέρες. Σύμφωνα με τον κ Λαμπρινόπουλο, ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμά της.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας πάντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Λαμπρινόπουλου αναφέρει ότι περιστατικά παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών ήταν ελάχιστα και διαπιστώθηκαν κατά κανόνα από τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει, πάντως, πως «δεν έχει περιέλθει σε γνώση του ΟΤΕ οποιαδήποτε καταγγελία ή περιστατικό που να σχετίζεται με το απόρρητο των τριψήφιων τηλεφώνων, τα οποία, εξάλλου, διαθέτουν σύστημα κρυπτογράφησης».

Ανοίγει ξανά η υπόθεση των υποκλοπών

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ξανανοίγει την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μετά και το νέο πόρισμα της ΑΔΑΕ που αποφαίνεται συγκάλυψη της υπόθεσης. Στα αξιοσημείωτα των νέων εξελίξεων είναι ότι δρομολογείται και η κλήση προς ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Κοραντή, κάτι που για να γίνει θα χρειαστεί ειδική άδεια από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, αφού ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ δεσμεύεται από όρκο για ισόβια σιωπή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ, «ουσιαστικές τεχνικές πτυχές της υπόθεσης θα μπορούσαν να έχουν διερευνηθεί πληρέστερα αν η σχετική εργασία ξεκινούσε αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, διότι τότε είναι πιθανό να είχαν ανευρεθεί και κατασχεθεί περισσότερα στοιχεία». Με βάση την ίδια έκθεση, τα βασικά στοιχεία που δεν εξετάστηκαν ήταν τα στιγμιότυπα κέντρων (dumps), τα αρχεία καταγραφής (log files), καθώς και τα βιβλία εξόδου στις εγκαταστάσεις της Vodafone, που θα έδειχναν ποιος μπήκε και ποιος βγήκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Παιανία το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Επίσης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κυριότερη παράλειψη των ερευνών που έγιναν ήταν «η απομάκρυνση του παρείσακτου λογισμικού που έγινε αυθαίρετα με εντολή της εταιρείας Vodafone», η οποία «αποστέρησε ουσιαστικά από τις ελεγκτικές αρχές την ευχέρεια της άμεσης πρόσβασης σε πρωτογενή στοιχεία». Ακόμα, στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν αξιοποιήθηκε από την ΕΥΠ η φορητή συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού που θα μπορούσε να εγκλωβίσει τα περίφημα 14 τηλέφωνα «σκιές» με βάση τα οποία έγιναν οι υποκλοπές. Τα στοιχεία που ερευνήθηκαν αφορούσαν την περίοδο 2005-2007.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αποσταλούν στον Αρειο Πάγο όλα τα έγγραφα που διαθέτει πλέον η Επιτροπή Θεσμών, μαζί με το τελευταίο αυτό πόρισμα, και θα ζητηθεί να βγει από το αρχείο η υπόθεση.