Περίπου 100 μετανάστες που βρίσκονταν στη Χίο και επρόκειτο να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία «χάθηκαν» από το hotspot της Χίου, με τις αρχές να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους.

Ads

Εξαιτίας των επεισοδίων που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο νησί, πολλά από τα άτομα που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, κατέφυγαν είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε στο «Politichios.gr» στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς απέλαση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot στο Χαλκειός.

Με βάση τα παραπάνω η Frontex ακύρωσε τα δύο προγραμματισμένα δρομολόγια του πλοίου «Erturk» που θα πραγματοποιούνταν από την Χίο στο Δικελί της Τουρκίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα συνεχιστεί η επαναπροώθηση.

Ads