Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας  από την Τετάρτη (29/07) για όλους σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, καταστήματα λιανικής πώλησης, καταστήματα τροφίμων (φούρνοι/κρεοπωλεία), κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους και σε σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η παραπάνω απόφαση, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το μεσημέρι της Τρίτης, ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τοποθετήσεις επιστημόνων για κλείσιμο των χώρων συγχρωτισμού, όπως τα Beach bar, είπε πως «ακούμε τις προτάσεις», αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα για κλείσιμο των beach bar. Αναλόγως απαντησε και για τις εκκλησίες, οι οποίες επίσης μένουν εκτός της επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, λέγοντας ότι η συνολική εικόνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν τους κανόνες και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται η υποχρέωση της μάσκας σε αυτές.

Ads

Αναλυτικά οι από τις 29 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό/πελάτες στα εξής:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία)
  • ιατρεία
  • ασανσέρ
  • καταστήματα λιανικής
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

  • ΜΜΜ
  • ταξί για επιβάτες και οδηγούς
  • σούπερ μάρκετ

O Νίκος Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο εστίασε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσσαλονίκη, και σημείωσε πως από τα 429 ενεργά κρούσματα, τα 145 είναι στην Αττική και τα 66 στη Θεσσαλονίκη. «Η κατάσταση δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό με την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, αλλά δεν εφησυχάζουμε», είπε, ενώ επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα». 

Στην κριτική που γίνεται για τα φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων και μαζικών συναθροίσεων, ο υφυπουργός είπε πως αυτό είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης και ευθύνης των διοργανωτών. Επίσης όταν του επισημάνθηκε πως από μαρτυρίες και στοιχεία τα μέτρα δεν τηρούνται σε πλοία, αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές, και μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα, απάντησε πως πρέπει να ξεφύγουμε από τα παραδείγματα. «Υπάρχει ένα μοντέλο και το κράτος κάνει αυτά που πρέπει», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Τέλος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο γενικού ή τοπικών lockdown, σημείωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση για γενικό lockdown», ενώ για τα τοπικά είπε πως σε αυτή τη φάση «είμαστε μακριά και από αυτό το ενδεχόμενο».