Αίσθηση αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε  η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων στην υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, σύμφωνα με τις οποίες δεν ανιχνεύθηκαν ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό της 24χρονης.

Ads

Την ίδια στιγμή, η πλευρά της 24χρονης αλλά και πολλοί ειδικοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα, εστιάζοντας στη σοβαρή καθυστέρηση στη λήψη του απαραίτητου δείγματος ούρων, η οποία έγινε περίπου 18 ώρες μετά τον βιασμό.

Ειδικότερα, επικαλούνται τα σχετικά επιστημονικά αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία, με βάση τα οποία το GHB (γ-υδροξυβουτυρικό οξύ), η ουσία που περιέχεται στο λεγόμενο «χάπι του βιασμού», μπορεί να ανιχνευτεί στα ούρα το αργότερο μετά την παρέλευση από 8 έως 12 ωρών μετά την κατανάλωσή του. Μάλιστα, σημειώνεται πως τα βέλτιστα αποτελέσματα υπάρχουν στη λήψη δείγματος των πρώτων ωρών. 

O Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην καθυστέρηση λήψης δείγματος, τόνισε πως «το χάπι του βιασμού δεν μπορεί να ανιχνευθεί μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των δώδεκα ωρών ούτε στα ούρα, ούτε στο αίμα. Συνεπώς, αν ψάχνουμε αυτή την ουσία μόνο, η στιγμή της δειγματοληψίας δεν θα μας επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα».

Ads

Σημειώνεται πως η εξέταση για να ανιχνευθεί το χάπι του βιασμού έγινε στην 24χρονη 18 ώρες μετά το καταγγελλόμενο συμβάν.

Τα επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό,  στη διαδικτυακή επιστημονική βιβλιοθήκη Wiley Analytical Science, το GHB αφού χορηγήθηκε σε δυο εθελοντές, έπεσε κάτω από τα όρια ανίχνευσης μετά από 8 ώρες στο δείγμα ούρων του ενός και μετά από 10 ώρες σε εκείνο του δεύτερου.

image

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Analytical Toxicology, αναφέρει ότι το παράθυρο ανίχνευσης του GHB είναι 720 λεπτά, δηλαδή 12 ώρες, και ότι η ουσία μεταβολίζεται εξαιρετικά γρήγορα στα ούρα και στα στοματικά υγρά και, συνεπώς, κάθε δείγμα προς εξέταση πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, μελέτη του National Health Institute των ΗΠΑ αναφέρει ότι σε οκτώ άτομα στα οποία χορηγήθηκε GHB εν αγνοία τους, τα ανώτερα επίπεδα της ουσίας ανιχνεύτηκαν 60 λεπτά αργότερα και το «παράθυρο» ανίχνευσης έκλεισε στα 720 λεπτά.