Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σε εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τον πιο φθηνό τρόπο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.

Ads

Αξίζει μόνο να σημειωθεί πως η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται πως α περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης, ενώ το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή με τιμή εκκίνησης πάνω από το 1,50 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

Ads

Με τα υπάρχοντα δεδομένα λοιπόν ένα ενδεικτικό παράδειγμα για την επιβάρυνση των καταναλωτών έχει ως εξής:

  • ‘Ενα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ., το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για την χειμερινή περίοδο είναι περίπου στα 840 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.288 ευρώ. Με την επιδότηση στα 90 ευρώ/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784 ευρώ.

Δεν “βγαίνει άκρη” με την επιδότηση

Την ίδια στιγμή, φαινομενική δείχνει να είναι η στήριξη στα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.

Κι αυτό γιατί ενώ η διάθεση ξεκινάει επισήμως την Παρασκευή, η πλατφόρμα για την επιδότηση θα ανοίξει δύο εβδομάδες μετά και οι καταβολές μετά την διασταύρωση στοιχείων πάνε για τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να παραγγέλνουν πολύ μικρές ποσότητες οι καταναλωτές μέχρι την καρδιά του χειμώνα, όπως περιέγραψε μιλώντας στον Ant1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου.

Το προηγούμενο διάστημα ήδη η εκτίμηση για την τιμή εκκίνησης στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είναι, συνυπολογίζοντας την επιδότηση, στα 1,5-1,55 ευρώ ανά λίτρο και όπως είπε ο κ. Ασμάτογλου, μπορεί κάποιοι να το χαρακτήριζαν υπερβολικό, αλλά «θα είναι πραγματικό, θα το δείτε ότι μαζί με την επιδότηση θα κινηθεί μεταξύ 1,5-1,55 ευρώ -και μιλάμε για τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη». «Αν δεν έχουμε άλλες αυξήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας (σ.τ.σ. στις διεθνείς αγορές) το βλέπω το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,53 ευρώ ανά λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα», επανέλαβε ο ίδιος.

Ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε ότι η επιδότηση υπολείπεται ελαφρά του ΕΦΚ και δεν μπορεί να «σκεπάσει» την τεράστια ανατίμηση των τιμών διεθνώς και υποστήριξε ότι ήδη «το κέρδος των πρατηρίων -και λόγω πλαφόν- έχει συμπιεστεί», ενώ δεν πήρε σαφή θέση για το κέρδος των εταιρειών εμπορίας και των διυλιστηρίων.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε «ποιος μπορεί να έχει λεφτά για να πάρει 1 τόνο πετρέλαιο θέρμανσης» με την τρέχουσα τιμή των 1,5-1,55 ευρώ, ο κ. Ασμάτογλου απάντησε μονολεκτικά: «κανένας».

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις «δεν θα προκαταβληθούν».