Στους 8.912 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, την ίδια στιγμή που στη Λέσβο, και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανέρχεται στους 11.053, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Συνολικά 615 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων αιτούντων άσυλο, πέρασαν στη Λέσβο το τριήμερο από την Παρασκευή 14 έως και 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα την Παρασκευή πέρασαν 98 άτομα, το Σαββάτο 193 ενώ χθες Κυριακή πέρασαν 324, ένας αριθμός που καταγράφεται ως ένας από του μεγαλύτερους των τελευταίων ετών. Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει στείλει τελεσίγραφο τριάντα ημερών, έως τις αρχές Οκτωβρίου, για την αποκατάσταση των προβλημάτων στον προσφυγικό καταυλισμό αλλιώς, θα προχωρήσει σε «λουκέτο».
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Διώξτε τα παιδιά από τη Μόρια
Την ίδια στιγμή, την άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών – ιδίως παιδιών – των προσφύγων που συνωστίζονται στη Μόρια της Λέσβου, σε άλλες χώρες της ΕΕ, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οπως τονίζουν ο καταυλισμός βρίσκεται «σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων» σημειώνουν και προσθέτουν:
«Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».
Μάλιστα, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.
«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».
Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.
«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην παιδιατρική φροντίδα και τη φροντίδα ψυχικής υγείας για ανήλικους, καθώς και στη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τα τέλη του 2017. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη από τον Οκτώβριο του 2016.
Βίτσας: Ανάγκη παρέμβασης της ΕΕ στο προσφυγικό
«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή. Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές» επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στον «Alpha 989», εξήγησε ότι από τον Ιούνιο μέχρι και χτες έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700. «Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο» είπε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «μεγάλο ζήτημα επίσης είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, αν δεν έχει παρέμβαση στις χώρες όπου γεννιούνται τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα και δεύτερον αν δεν έχει μέσα της το στοιχείο της ανακατανομής, τότε το πρόβλημα για τις χώρες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο πια, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, θα γίνεται όλο κι εντονότερο. Αν κάθε φορά μια σειρά από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, οι χώρες του Βίζενγκραντ δηλαδή, κοιτούν μόνο τη δική τους χώρα, τότε μπαίνει σε κίνδυνο όλο το οικοδόμημα της ΕΕ. Γιατί τα οικονομικά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και ξαφνικά το μεταναστευτικό ο καθένας μόνος του. Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το ζήτημα είναι να πάρεις την ατζέντα της ακροδεξιάς ή κομμάτια της ατζέντας της ακροδεξιάς και να την κάνεις δικιά σου ατζέντα, τότε έχασες σίγουρα» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.
Ερωτηθείς για ανάρτηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκε η ενίσχυση της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα μπορούσε ο Στρατηγός Κωσταράκος, αφού είναι στις Βρυξέλλες, να ρωτήσει τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Αβραμόπουλο, οι οποίοι χειρίστηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά τα κονδύλια, πού ακριβώς έχουν πάει. Τότε θα έβρισκε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των κονδυλίων πήγαν ως έκτακτη βοήθεια, καταρχήν σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ένα μεγάλο κομμάτι δόθηκε και το διαχειρίστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει ελεγχθεί επανειλημμένα κι έχει πάρει άριστα για τη χρησιμοποίηση των ποσών που πήρε. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί κι έχουμε καταθέσει και στη Βουλή όλα τα σχετικά. Προσωπικά, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατέθεσα στη Βουλή ολόκληρο τον όγκο συμβάσεων που είχε κάνει το υπουργείο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >