Στις 14 Δεκέμβρη θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση των 6 πρώην φοιτητών που διώκονται για την συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, έγινε αρχικά προσπάθεια από την πλευρά των κατηγορούμενων να μην ξεκινήσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες, ενώ απολογήθηκε κι ένας από τους 6 πρώην φοιτητές που διώκονται, με τη δίκη να αναμένεται να συνεχιστεί στις 14 Δεκέμβρη, ενώ δεν παρουσιάστηκε κάποιο επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο για τους ίδιους.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 – 2016, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, που αφορούσαν στον τότε αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παύλο.

Ads

Αιτία, όπως έχει καταγγείλει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, αποτέλεσαν διάφορες καθηγητικές αυθαιρεσίες (π.χ ανάρμοστη συμπεριφορά, 100% αποτυχία στην εξεταστική στο μάθημά του, προσωπικές επιθέσεις σε φοιτητές), όπως και η αναπαραγωγή φασιστικών, ομοφοβικών, και ισλαμοφοβικών αντιλήψεων, για τις οποίες αντέδρασαν οι φοιτητές.

Μάλιστα, είχε δημιουργήσει παράτυπα αυτό που αποκαλούσε «Εργαστήρι Φιλοσοφίας», που όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές ουσιαστικά συνέχιζε το έργο της κατήχησης και της οργάνωσης ομοϊδεατών φοιτητών (χρησιμοποιώντας αίθουσες του πανεπιστημίου), καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν πυρήνα 3-4 ατόμων, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαδραματίσουν διαλυτικό ρόλο, καλώντας σε αντισυγκεντρώσεις, ενάντια στις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων φοιτητών και του Συλλόγου.

Κάποια στιγμή λοιπόν, εμφανίστηκαν ζωγραφισμένα φασιστικά σύμβολα εντός του πανεπιστημίου, κατά βάση πάνω σε αφίσες αριστερών οργανώσεων, κάτι πρωτόγνωρο για την σχολή μέχρι εκείνη την εποχή, ενώ είχε αφαιρεθεί υλικό σχετικό με το προσφυγικό.

Όπως ήταν λογικό, η κοινότητα θορυβήθηκε ακόμη περισσότερο, κι έτσι λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο μάθημα του Γεώργιου Παύλου, και αντιφασιστική συγκέντρωση εντός του τμήματος.

Εκεί βρέθηκε κι ένα άτομο το οποίο κατείχε ηγετικό ρόλο στην προαναφερθείσα ομάδα που είχε δημιουργήσει ο πρώην καθηγητής. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, άγνωστοι χτύπησαν τον ίδιο και ένα ακόμη άτομο, το οποίο πήγε να τον βοηθήσει.

Μετά τα όσα συνέβησαν, το άτομο που ανήκε στον φασιστικό πυρήνα κατέθεσε μήνυση αρχικά σε τρία άτομα (δύο μέλη ΕΑΑΚ, ένας αναρχικός) για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία. Έπειτα η μήνυση συμπεριέλαβε ακόμη τρία άτομα (ακόμη δύο μέλη ΕΑΑΚ κι έναν αναρχικό).

Οι διωκόμενοι επισημαίνουν πως η συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση είναι αυτή που οδήγησε στη δίωξή τους, την οποία χαρακτηρίζουν «εκδικητική»