Καταργείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω πολυετούς ασφάλισης. Την άρση της ευνοϊκής ρύθμισης που ίσχυε για όλους όσοι είχαν 40 και περισσότερα έτη ασφάλισης προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες, με λεπτομέρειες για την ασφάλιση των μη μισθωτών βάσει των διατάξεων του νέου νόμου Βρούτση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι με την παράγραφο 13 του άρθρου 39 του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωναν 40 χρόνια ασφάλισης, μπορούσαν με αίτησή τους να καταβάλλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική τους εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης.

Στο εξής, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην ηλεκτρονική «Εφ.Συν.», καταργείται η δυνατότητα «καταβολής μειωμένων εισφορών κλάδου σύνταξης κατά 50%, ασφαλισμένων που είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2020. Άρα, οι εν ενεργεία εργαζόμενοι που έχουν κλείσει 40ετία δεν θα περιμένουν αύξηση στη σύνταξή τους για μετά το 40ό έτος εργασίας, αφού τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά την 40ετία αυξάνονται μόνο κατά 0,50%, και θα υποστούν μείωση στον μισθό τους, αφού τώρα πρέπει να καταβάλλουν αυξημένη εισφορά κατά 50%.

Αναπροσαρμογές

Επίσης, σύμφωνα με τα «ψιλά» γράμματα του νόμου και της διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, η αναπροσαρμογή στα ποσά εισφορών του κλάδου σύνταξης και υγείας για τα έτη 2021 και 2022 αφορά μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ. Από 1.1.2023 έως 31.12.2024, οι εισφορές των μη μισθωτών θα προσαυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας.

Ads

Όμως, από 1.1.2025 και μετά οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα προσαυξάνονται κατά τον δείκτη
μεταβολής μισθών. Ακόμη, για τους δικηγόρους παραμένει σε ισχύ διάταξη περί συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση.

Σχετικά με τις συνεισπραττόμενες εισφορές, στις περιπτώσεις παράλληλης μισθωτής απασχόλησης ισχύουν τα εξής:

α. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν, όπου απαιτείται, μια εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας και υπέρ της στέγης Υγειονομικών, από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή από τη μισθωτή απασχόληση, συνεισπράττονται με τις εισφορές της μη μισθωτής ασφάλισης.

β. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας καταβάλλεται, όπου απαιτείται από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η παρακράτησή της από τη μισθωτή, συνεισπράττεται η εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) από τη μη μισθωτή εργασία.

Απλοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα γίνεται απλούστερο σε ό,τι αφορά και τους μη μισθωτούς που έχουν παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα. Κι αυτή η κατηγορία θα καταβάλλει μόνο μία εισφορά. Ακόμη και στην περιπτώσεις της πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μισθωτή, η εισφορά θα είναι μόνο μία, εκ των έξι που προβλέπονται. Ωστόσο το ύψος της εισφοράς που καταβάλλεται από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.