Μπαράζ επιθέσεων πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες “τάγματα εφόδου” φασιστών στα Χανιά της Κρήτης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα και καταγγελίες τη νύχτα περιοχές στην πόλη της Κρήτης μετατρέπονται σε πεδία μάχης με θύτες ακροδεξιούς και θύματα τους μετανάστες.

Ads

 
Τα απανωτά περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό την τοπική κοινωνία που παρακολουθεί το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σημειώνει η τοπική ιστοσελίδα PrismaNews. Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στα Χανιά, αλλά και το Στέκι Μεταναστών Χανίων, καταγγέλλουν πως τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, “τάγμα εφόδου” οκτώ ατόμων εξαπέλυσε επιθέσεις σε μετανάστες. Αρχικά, όπως καταγγέλλεται, επιτέθηκαν σε έναν Μαροκινό μετανάστη με κλωτσιές και λοστούς, τραυματίζοντάς τον στον κεφάλι. Η δολοφονική τους δράση σταμάτησε μετά από παρέμβαση κατοίκων, οι οποίοι άκουσαν τις φωνές του θύματος. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις.
 
Αργότερα, σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, επιχείρησαν να επιτεθούν σε 3 μετανάστες στην πλατεία 1866 οι οποίοι αντιστάθηκαν και τους έδιωξαν. Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία η στάση των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση, “ήταν εξοργιστική αφού ούτε  ζήτησαν τα στοιχεία του θύματος ούτε κατέγραψαν καν το περιστατικό”. “Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, ,επιτάσσει απεργούς και διώκει αγωνιστές, οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής,με την πλήρη κάλυψη και ανοχή της αστυνομίας,προσπαθούν να σπείρουν την τρομοκρατία επιτιθέμενοι σε μετανάστες εργάτες”, τονίζεται.
 
Παράλληλα το Στέκι Μεταναστών στα Χανιά εκτός από τη επίθεση της νύχτας της Δευτέρας καταγγέλλει και επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, κατά τις 2.30 το βράδυ. Οι δράστες, περίπου δέκα, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έσπασαν το τζάμι της πόρτας και προκάλεσαν φθορές στην είσοδο και το πεζοδρόμιο. “Τα χειρότερα αποτράπηκαν από περαστικούς και αλληλέγγυους”, τονίζεται.
 
Σύμφωνα με κατοίκους των Χανίων, οι επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου κατά μεταναστών είναι συνηθισμένο φαινόμενο και “οι δράστες είναι γνωστοί φασίστες στη γειτονιά”, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.
 
“Επειδή έχουμε βαρεθεί να μετράμε επιθέσεις ενάντια στο Στέκι και σε μετανάστες και στην αδιαφορία των αρχών, θα αναφερθούμε μόνο στη προηγούμενη επίθεση, τον Απρίλη του 2012. (Περισσότερα εδώ). Τότε αυτόπτες μάρτυρες συγκράτησαν τον αριθμό του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι επιτιθέμενοι (όλως τυχαίως το αυτοκίνητο ανήκει σε γνωστό χρυσαυγίτη), έγινε μήνυση και η υπόθεση σταμάτησε εκεί, αφού ο αρμόδιος εισαγγελέας θεώρησε ότι δεν πρέπει προεκλογικά να «αναμοχλευθούν τα πάθη»”, αναφέρει το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στα Χανιά.
 
 
“Προφανώς, το σπάσιμο της πόρτας του Στεκιού Μεταναστών δεν θεωρήθηκε αρκετά σοβαρό ρατσιστικό περιστατικό για να ασχοληθεί με αυτό η ελληνική δικαιοσύνη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο οι φασίστες αφήνονται ανενόχλητοι να σπάνε και να ξυλοκοπούν όποιον δεν τους αρέσει στο δρόμο, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και δεν αφορούν προφανώς μόνο τους μετανάστες. Αν την επόμενη φορά δεν βρεθούν συμπολίτες μας να τους εμποδίσουν και προλάβουν να βάλουν φωτιά στο Στέκι (απόπειρα εμπρησμού εξάλλου έχει ξαναγίνει, το 2009) Περισσοτερα Εδω ) τότε στα πλαίσια του «εθνοσωτήριου έργου τους» και με την ανοχή των Αρχών, κινδυνεύει όλη η Χατζημιχάλη Νταλιάνη”, σημειώνεται στην ανακοίνωση και καταλήγει:
 
“Το έχουμε πια εμπεδώσει ότι οι νεοναζί και όσοι προβαίνουν σε ρατσιστικές επιθέσεις χαίρουν μίας επικίνδυνα ειδικής μεταχείρισης και ιδιότυπης ασυλίας από τη μεριά των Αρχών. Μέχρι σήμερα κανείς από όσους έχουμε καταγγείλει ή οι χτυπημένοι μετανάστες έχουν αναγνωρίσει ως δράστες επιθέσεων εις βάρος τους, δεν έχει συλληφθεί. Οι εγκληματικές επιθέσεις με καλυμμένα πρόσωπα σε χώρους αλληλεγγύης, σε μετανάστες, σε όποιον «δεν τους αρέσει», περνάνε στα ψιλά και την ίδια στιγμή η ανοιχτή διαμαρτυρία ενάντια στο φασισμό και τα μνημόνια, η οποία έχει τη συμπαράσταση του μεγαλύτερου μέρους του χανιώτικου λαού, χαρακτηρίζεται «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Ωστόσο, η υιοθέτηση της ατζέντας της Χ.Α. από την Κυβέρνηση και ο εκφασισμός του κράτους δεν τρομάζει, αλλά εξοργίζει”.