Πληθαίνουν οι μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών για την δομή ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανίων, όπου ερευνώνται οι θάνατοι 68 τροφίμων. Εργαζόμενος επί πέντε μήνες στην δομή, ο Δημήτρης Μαυρακάκης, μιλάει στο Parakritika.gr για την εμπειρία του εκεί, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020.
Απαντάει στα όσα είπε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου για την εργασιακή σχέση που είχαν και πώς αυτή κατέληξε, αναφέρεται στο πως τελικά κατέθεσε ενόρκως για την υπόθεση, μετά από παρότρυνση κάποιου που εξακολουθεί να εργάζεται στη δομή, μιλάει για τους 68 φακέλους θανάτων από καρδιακή ανακοπή που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ καταγγέλλει πως ο γιατρός υπέγραφε από απόσταση τις γνωματεύσεις.
Ο Δημήτρης Μαυρακάκης τονίζει πως μετά την ανάδειξη του θέματος θέλησε να καταθέσει και είχε την στήριξη της οικογένειάς του, στην οποία και έλεγε όλα όσα έβλεπε. «Δεν μπορούσα να βγω μόνος μου και να έλεγα συμβαίνει αυτό, συμβαίνει εκείνο… Μόλις το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα και στο πλαίσιο της έρευνας αποφάσισα πως έπρεπε να καταθέσω», λέει χαρακτηριστικά.
«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3 – 4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα» καταγγέλει ο ίδιος και στον Σκάι. «Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν».
Ερωτηθείς εάν εξέφρασε στην ιδιοκτήτρια αυτά τα περιστατικά ο ίδιος είπε πως «το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1.000 ευρώ κάθε μήνα». Όπως υπογράμμισε ο γιατρός δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τους περισσότερους θανάτους.
Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία
«Είχαν έλλειψη φαγητού γι’ αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες». Έπαιρναν τηλέφωνο οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους έλεγε ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε.
Αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές εξηγεί πως «Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε.
Χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια
Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι μονο δική του μαρτυρία αλλά ήταν και άλλη συνάδελφος του μαζί ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαδικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».
«Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη»
Δραματικές ώρες ζει από την ώρα που αποκαλύφθηκε η έρευνα στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά για ενδεχόμενα κακουργήματα, η κόρη μιας 94χρονης Χανιώτισσας, η οποία είχε εισαχθεί στο ίδρυμα το καλοκαίρι του 2019 και την άνοιξη του 2020 έφυγε από αυτό, νεκρή.
Η καταγγέλλουσα, σε επικοινωνία με το zarpanews.gr, υποστήριξε ότι η μητέρα της υποσιτιζόταν συστηματικά στο ίδρυμα αυτό, ενώ λίγο πριν επέλθει το μοιραίο, η κατάσταση της 94χρονης φέρεται να ήταν δραματική: «15 μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν».
«Την είχα επισκεφθεί και είδα ότι ήταν χάλια», δήλωσε η δασκάλα και υποστήριξε ότι «ήταν ξαπλωμένη συνεχώς και της έδιναν για πρωινό ένα τσάι με μια φρυγανιά, ένα μπολ φαγητού το μεσημέρι και μετά ξανά φαγητό στις επτά το απόγευμα. Μιλάμε για ασιτία. Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι ήθελε να φύγει».
Η κόρη της 94χρονης δεν μένει μόνιμα στην Κρήτη και δεν μπορούσε να βρίσκεται συνεχώς μαζί με τη μητέρα της. Υποστηρίζει όμως ότι εκείνη, όταν μπήκε στο ίδρυμα, ήταν σε καλή κατάσταση: «Ήταν 94 ετών, είχε γεροντική άνοια. Αλλά δεν ήταν σε κακή κατάσταση σωματικά. Το μόνο της πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσε να περπατήσει μόνη της και έπρεπε να τη βοηθούν για να κινείται. Στο ίδρυμα όμως την είχαν συνεχώς ξαπλωμένη. Είχε βγάλει πληγές από την ακινησία και τις είχα δει.».
Εντέλει, η γυναίκα πέθανε τον Μάρτιο του 2020. «Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη», αποχαιρετά τη μητέρα της η Χανιώτισσα εκπαιδευτικός και δηλώνει έτοιμη να καταθέσει στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει. Μάλιστα, εκφράζει και την επιθυμία της να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που είχαν οικείους τους στο συγκεκριμένο ίδρυμα.
Έπειτα από την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποφασιστιεί το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται τις όποιες υπόνοιες κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, ενώ η ιδιοκτήτρια έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για σκευωρία από πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >