Ολοκληρώθηκε εν μέσω αντιδράσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  για τα διπλώματα οδήγησης. Υπενθυμίζεται  ότι οι αντιδράσεις εδράζονται στο γεγονός πως με το εν λόγω νομοσχέδιο  καταργείται το νέο αδιάβλητο σύστημα εξέτασης για τα διπλώματα οδήγησης με κάμερες και καταγράφη, το οποίο απέκλειε παρεμβάσεις και εξεταστών και εκπαιδευτών.

Ads

Το νομοσχέδιο που συζητείται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μονάχα η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση διαμαρτυρόμενο για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ η ΜεΡΑ25 αρνήθηκε να ψηφίσει.

Νωρίτερα, πάντως η ένταση στη Βουλή χτύπησε «κόκκινο», καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου όσο και για τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η επιλογή της κυβέρνησης να συζητηθεί με fast track διαδικασίες, να συμπεριλάβει σε αυτό κι άλλα θέματα και να ξεκινήσει τη συζήτηση χωρίς έκθεση διαβούλευσης, προκάλεσε τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την αποχώρηση του ΚΚΕ.

Ads

Ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναπτύσσοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης να «φέρει» το νομοσχέδιο ως κατεπείγον, υποστήριξε ότι λόγω στρεβλώσεων που επήλθαν από προηγούμενες ρυθμίσεις έχει δημιουργηθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Σύμβουλος Κεφαλογιάννη ο Πρόεδρος Εκπαιδευτών Οδήγησης – Ελέγχεται για το κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων

«Όσο περνάνε οι μέρες το πρόβλημα διογκώνεται, 105.000 πολίτες δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα και κάθε βδομάδα συσσωρεύονται και νέες χιλιάδες αιτήσεις», είπε και πρόσθεσε πως ήταν δέσμευση της κυβέρνησης η επίλυση του προβλήματος.

Ανέφερε ακόμη, ότι στο άρθρο 6 υπάρχει ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας που θα ίσχυσαν από 1η Σεπτεμβρίου από 50 έως και 200% λόγω της νέας μέτρησης ρύπων σε σχέση με τέλη κυκλοφορίας,

Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε αν δεν περάσει η διάταξη σήμερα ή αύριο, την επόμενη βδομάδα θα καλούνταν πληρώσουν οι συμπολίτες μας αυξημένα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και διπλάσια.

Να μην συζητηθεί το νομοσχέδιο ως κατεπείγον, ζήτησε η Πόπη Πέρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας αυταρχισμό και κυνισμό στην κυβέρνηση. Απείλησε δε, με αποχώρηση εάν δεν αλλάξει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα απέστειλε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας την άμεση σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων, για να συζητηθεί από την αρχή η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Για απαράδεκτη διαδικασία μίλησε και το ΚΙΝΑΛ με τους βουλευτές του Χρήστο Γκόκα και Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρουν ότι στη Βουλή εκτυλίσσονται σκηνές κοινοβουλευτικού εκφυλισμού και εκτροχιασμού. Σημείωσαν δε, ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις που αφορούν πολλά υπουργεία, ως επί το πλείστον ρουσφετολογικές.

Το ΚΚΕ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η Ελληνική Λύση ζήτησε την ανάκληση του νομοσχεδίου. Από τη μεριά του, το ΜέΡΑ 25 έκανε λόγο για ντροπή, προαναγγέλλοντας τη μη συμμετοχή του στην ψηφοφορία.

Ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε μάλιστα, τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς –όπως είπε- άλλη εικόνα είχε δοθεί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.