Αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την προφανή, πλέον, δυσκολία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αντιληφθεί το περιεχόμενο στοιχειωδών  όρων.

Ads

Μετά την «περιπέτεια» που έζησε ο όρος «nationality» στα «χέρια» του αρχηγού της ΝΔ, ήρθε η σειρά των όρων «εθνότητα» και «ιθαγένεια».

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Κ. Μητσοτάκης αναρωτιέται (μάλλον σοβαρά): «Πείτε μου μία χώρα στον κόσμο που το σύνολο των κατοίκων της έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια».

Επειδή είναι πάρα πολλές, θα περιοριστούμε σε περισσότερο γνωστές, όπως η Κύπρος, η Ρωσία, η Βρετανία, η Ελβετία, το Βέλγιο κ.ά.

Ads

Διότι η ιθαγένεια – αλλιώς και υπηκοότητα – είναι το νομικό καθεστώς του πολίτη ενός κράτους. Ο οποίος, μπορεί να ανήκει, ταυτόχρονα, σε διαφορετική εθνότητα από αυτήν ενός συμπολίτη του.

Έτσι λοιπόν, ένας Σκωτσέζος είναι Βρετανός πολίτης όσο και ένας ‘Αγγλος, ενώ, ένας Ρώσος, δεν είναι περισσότερο πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας από έναν συμπολίτη του που ανήκει σε μια από τις πάνω από 100 εθνότητες που συγκροτούν την χώρα.

Αν και ποτέ δεν είναι αργά για γνώση, ωστόσο, ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει, τουλάχιστον, να βιαστεί για τα ελάχιστα.