Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης από τον Μάιο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν μιλάμε ακόμα για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε «δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση». Πρόσθεση επίσης πως αυτή τη στιγμή για τους εμβολιασμένους πολίτες η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.

Για τον εορτασμό του Πάσχα, ανέφερε: «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο».

Ο Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους δίχως ενδεχομένως πιστοποιητικό, αλλά με κάποιους άλλους όρους. Αυτό εξετάζεται για την περίοδο που πλησιάζει το καλοκαίρι. «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Για την κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός, ο υπουργός τη μετέθεσε χρονικά, επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός. Σημειώνετα ότι ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέταση τους τον Σεπτέμβριο.