«Το νέο σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι τόσο καταστροφικό για το περιβάλλον, που για πρώτη φορά οι οργανώσεις δεν ζητούν καν τροποποίηση αλλά την απόσυρσή του. Η ελληνική κυβέρνηση  χαλαρώνει σε κάθε επίπεδο κάθε προστασία των ειδικών ζωνών» λέει στο tvxs.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος έχει καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμβατότητα των νέων προτεινόμενων χρήσεων στις προστατευόμενες περιοχές με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας και την Οδηγία 92/43.

Ads

Εκεί που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο η επιστημονική έρευνα και η οικολογική διαχείριση μαζί με ήπιες δραστηριότητες αναψυχής, η κυβέρνηση φυτρώνει κατασκευή δρόμων, πλατείες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενώ σε άλλες μάλιστα κατηγορίες προστασίας περιοχών Natura εντάσσει ακόμη και εξορύξεις υδρογονανθράκων, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο επικεφαλής της WWF Hellas κ. Νίκος Καραβέλας ενώ 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις «πυροβολούν» το υπουργείο ζητώντας απόσυρση, χρόνο για διαβούλευση και επιστημονική τεκμηρίωση.

► Αλήθεια, μπορούμε να μιλάμε πλέον για προστατευόμενες περιοχές μετά από αυτό;

Ενώ υπάρχει η παγκόσμια τάση προστασίας και ανοικοδόμησης των φυσικών οικοσυστημάτων,  στη χώρα μας δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση, ότι όπως και ο πολιτισμός, η βιοποικιλότητα και το φυσικό κάλλος, είναι εθνικό κεφάλαιο κοινός πλούτος όλων μας. Όχι, δεν θα είναι προστατευμένες αυτές οι περιοχές πλέον και το πιο πιθανό είναι να καταδικαστεί ξανά η χώρα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Έχει καταδικαστεί ήδη δύο φορές.

Ads

► Στην ερώτησή σας προς την Κομισιόν κάνετε λόγο και για τους όρους της δημόσιας διαβούλευσης.

Ναι γιατί η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της πλέον, δεν ακολουθεί τους όρους της δημόσιας διαβούλευσης. Δεν ενημέρωσαν κανέναν, έκαναν πέντε μέρες διαβούλευση μόνο και αυτή τη στιγμή έχουμε 850 σχόλια από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δεν συζητήθηκαν εκτενώς και με την επιστημονική τεκμηρίωση που χρειάζεται.

► Με δεδομένες τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το προηγούμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αναρωτιέται κανείς πόσο πιο καταστροφικό μπορεί να είναι το σχέδιο νόμου του Κ. Σκρέκα.

Έχει μια σειρά από διατάξεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα επιπλέον χαλάρωση της προστασίας σε ειδικές ζώνες και πυρηνες.

Βγάζουν και το ελάχιστο προστατευτικό δίχτυ. Για παράδειγμα, γίνεται σαφές ότι σε περιοχές Natura θα επιτρέπονται έως και εξορύξεις, αναθέτει σε ιδιώτες τις περιβαλλοντικές μελέτες πράγμα που σημαίνει ότι οι εργολάβοι που κάνουν τα έργα στην περιοχή θα είναι υπεύθυνοι και για τη μελέτη και όχι η πολιτεία.

► Γιατί επανέρχεται τόσο σύντομα η κυβέρνηση με νέο σχέδιο νόμου πιο καταστροφικό;

Γιατί το προηγούμενο, δεν είχε αρκετά παραθυράκια. Ήθελαν καινούρια που ευνοούν τους επενδυτές. Είναι ένα σχέδιο νόμου που δεν έχει καμία συνοχή. Μάζεψαν διάφορα που προφανώς ήθελαν να τα βάλουν από πριν αλλά είχαν μείνει έξω… αλλά και στρατηγικά δεν υπάρχει καμία λογική που να ευνοεί την περιβαλλοντική προστασία. Η κυβέρνηση για παράδειγμα καταργεί τους φορείς διαχείρισης και τους αντικαθιστά με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Κατάργησαν δηλαδή φορείς διαχείρισης για να κάνουν έναν κεντρικό φορέα που υπολειτουργεί. Είναι λάθος η πάγια τακτική τους να παίρνουν τις αρμοδιότητες από το τοπικό επίπεδο και αντίθετο με την διεθνή τάση. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι στα ραντάρ τους και φαίνεται και από άλλες κινήσεις.

► Όπως;

Στο ταμείο ανάκαμψης δεν υπάρχει ούτε η βιοποικιλότητα ούτε ο κλιματικός νόμος.

► Πόσο πειστικός μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος όταν έχει δώσει ως κυβέρνηση πράσινες κάρτες στις εξορύξεις;

To περιβαλλοντικό θέμα είναι το mea culpa του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχει πει και έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το τι θα κάνει αν ξανα γίνει κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε από αφέλεια, πίστευαν ότι θα φέρει πλούτο στη χώρα, ενώ οι συμβάσεις των εταιρειών δεν ωφελούν ούτε οικονομικά τις τοπικές οικονομίες.