Στην ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ORF, ο Αυστριακός ευρωβουλευτή και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.
 

Ads

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές απορρίψει το μνημόνιο, ο κ. Σβόμποντα εκτίμησε ότι δεν θα σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, γιατί ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που σκέφτονται διαφορετικά από την ηγεσία του κόμματος. Θα πρέπει με λογική και υπομονή να αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να σχηματιστεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα τηρήσει τα βασικά σημεία του προγράμματος, αλλά φυσικά είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές».
 
Το πρόγραμμα της τρόικας -η οποία στην ουσία αποτελείται από υπαλλήλους και όχι οικονομολόγους- είναι λάθος σε βασικά σημεία, για αυτό και πρέπει να τροποποιηθεί, επεσήμανε ο Χάνες Σβόμποντα, συμπληρώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, όπως για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα της οικονομικής διοίκησης και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
 
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει, και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.
 
«Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης, η οποία θα υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις», εκτίμησε ο κ. Σβόμποντα, ενώ στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» τη στάση της Κομισιόν κατά της αναδιαπραγμάτευσης και διευκρινίζοντας ότι φυσικά και δεν γίνεται λόγος για τροποποίηση ολόκληρου του προγράμματος ή διακοπή της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της είσπραξης φόρων.
 
Το αν ο κατώτατος μισθός είναι τόσο χαμηλός ή όχι δεν επηρεάζει το ύψος του χρέους της Ελλάδας, παρατήρησε ο κ. Σβόμποντα, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ωθείται μια χώρα στην καταστροφή.
 
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι μέλος της ευρωζώνης, ο Χάνες Σβόμποντα απάντησε ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, αν ανέλθουν στην εξουσία «εντελώς ανεύθυνοι» πολιτικοί.
 
Καθήκον όμως της Ε.Ε. είναι να δείξει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες των χωρών της Αν. Ευρώπης, ενώ σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν από μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και ορισμένες αυστριακές τράπεζες.
 
Όσον αφορά την πιθανότητα να επιστρέψει η Ελλάδα τα χρήματα που έχει δανειστεί, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο ΕΚ απάντησε ως εξής: «Αν εξακολουθήσουμε να ζητάμε τέτοιους τόκους και να βγάζουμε τέτοια κέρδη από τα δάνεια, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε πίσω αυτά τα χρήματα. Αν οι τόκοι είναι λογικοί και αν καταλήξουμε στην έκδοση ευρωομολόγων ή στη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους, τότε οι πιθανότητες είναι πολλές».
 
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σβόμποντα σημείωσε ότι αν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν υψηλά, όλες οι χώρες, και όχι μόνο η Ιταλία, θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ότι λόγω των υψηλών επιτοκίων που καλείται να καταβάλει η Ιταλία, πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
 
Πρέπει να βγούμε από την κρίση με κοινές προσπάθειες, με αλλαγή πορείας, στην οποία θα συμπράξει και η Γερμανία, κατέληξε στη συνέντευξή του ο Χ. Σβόμποντα.