Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία του κοροναϊού, καθώς αριθμοί των κρουσμάτων που προβλέπουν για το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αυξηθούν κατά πολύ, αφού τα 20.000 και τα 30.000 κρούσματα που βλέπουμε σήμερα πιθανότατα να είναι μόνο η αρχή.

Ads

Ειδικότερα, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος έκανε λόγο ακόμα και για 100.000 κρούσματα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Ads

Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.