Έκτακτα σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας ετοιμάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Για τα εν λόγω σχέδια συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Ads

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Ταμείου. Σχολιάζει δε, ότι «πρόκειται για μια σπάνια δημόσια ομολογία ότι οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά συστήματα γειτονικών χωρών της Ελλάδας. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ-6,50% της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-6,06% της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν του 22% περίπου των τραπεζικών assets. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες. Μιλάμε μαζί τους για τα έκτακτα σχέδια που διαθέτουν, για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν» δηλώνει ο Γιοργκ Ντεκρέσιν, υποδιευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη. Προσθέτει εξάλλου ότι «θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε υπεύθυνο χάραξης πολιτικής να μην ανησυχεί σε αυτό το στάδιο». 

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους εθνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση για τις μητρικές τους διακοπεί ξαφνικά, και πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.