Να ζητήσουν από την Ελλάδα την υπογραφή επιπλέον μέτρων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή στην περίπτωση, που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξετάζουν οι πιστωτές σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Ads

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη υπό διαπραγμάτευση μέτρα -φόροι και περικοπές δαπανών)- ύψους 5 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν τα λεγόμενα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία  η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση, που δεν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, όπως εξηγούσαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Αθήνα, υπενθυμίζει η WSJ, διαφωνεί με την επιβολή μέτρων που υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

image

Ads

Σημειώνει πως η Γερμανία – η οποία στηρίζει την ιδέα- είναι βαθιά διστακτική στο να προσφέρει μείωση χρέους, αλλά τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τις αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού αντί να συμπλεύσει με τις περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η WSJ, η Γερμανία υποστηρίζει το σχέδιο για τα έξτρα μέτρα υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τα ψηφίσει τώρα ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αυτόματα αν χρειαστεί.

Οι μη δεσμευτικές «υποσχέσεις» δεν είναι αρκετές για το Βερολίνο που δεν εμπιστεύεται τους έλληνες πολιτικούς, λέει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αφού η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα, αφού τα έξτρα μέτρα δεν θα χρειαστούν, υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λαγκάρντ: Χρειάζεται δουλειά ακόμη με την Ελλάδα

Λαγκάρντ – Τσακαλώτος συμφώνησαν να επιστρέψει το ΔΝΤ στην Αθήνα

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει αρκετή δουλειά μέχρι το Eurogroup

 

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των θεσμών ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.