Σχέδιο για την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως τα τέλη Μαρτίου του 2016 πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα οι δανειστές προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το «deal» προέβλεπε άμεση πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα έπρεπε να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις.

Ads

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τη συγκεκριμένη πρόταση κοινοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την WSJ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε συλλήβδην το σχέδιο, χαρακτηρίζοντας του όρους «απαράδεκτους».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από την Κομισιόν, ανέφερε, εξάλλου, ότι «η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τη νέα βοήθεια, τώρα υπονομεύει τη συμφωνία που προσφέρεται κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Χωρίς εναλλακτικές δεν έχει συνάντηση την Τετάρτη

«Κάθε επιπλέον ημέρα εκροής κεφαλαίων (από τις τράπεζες στην Ελλάδα) σημαίνει ότι λιγότερα χρήματα μπορούν να ληφθούν (από το κεφάλαιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και αντ’ αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών», έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.