Η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας διευρύνει τον διχασμό στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, με βασικό «σημείο τριβής» το εάν θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και πως θα γίνει αυτή. «Η Ελλάδα θα πτωχεύσει» λένε από την πλευρά τους οι Αληθινοί Φινλανδοί που κρίνουν τα πακέτα διάσωσης της Ε.Ε. αποτυχημένα. Περιορισμένος ο αντίκτυπος μιας αναδιάρθρωσης στη Societe Generale δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Ads

Διαφορετικές είναι οι απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άλλη, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal την Πέμπτη.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο: «Το ελληνικό χρέος διευρύνει το διχασμό στην Ευρωζώνη», αναφέρεται ότι η Γερμανία πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να συζητήσει φέτος με τους κατόχους των ομολόγων της την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, αυτό που ονομάζεται αναπρογραμματισμός (rescheduling) του χρέους. «Είμαστε προσεκτικά ανοικτοί σε εθελοντικά μέτρα που αποκλείουν την επιβολή “κουρέματος”», δήλωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «οι απόψεις μας, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές καλά στην Ευρώπη».

Ωστόσο, η Γαλλία, η ΕΚΤ και η Κομισιόν είναι αντίθετοι στη συζήτηση ακόμη και μίας ήπιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Γερμανία κλίνει προς την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά ένα μεγάλο «κούρεμα» και ότι ο γρήγορος αναπρογραμματισμός του χρέους της θα περιορίσει το τελικό κόστος που θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι ιδιαίτερα κατηγορηματικός ότι οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων μπορεί να προκαλέσει χάος στις αγορές, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν σε πρόσφατες συζητήσεις μαζί του, αναφέρει η WSJ.

Κάποιοι στο Βερολίνο, προστίθεται στο δημοσίευμα, ελπίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι, που φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του κ. Τρισέ ως επικεφαλής της ΕΚΤ το ερχόμενο φθινόπωρο, θα δείξει μεγαλύτερη ευελιξία από τον τελευταίο στο θέμα αυτό.

«Η Ελλάδα θα πτωχεύσει» λένε οι Αληθινοί Φινλανδοί

«Η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Τα πακέτα διάσωσης της ΕΕ έχουν αποτύχει», δηλώνει ο ηγέτης του κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι. Ο Φινλανδός πολιτικός, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και διεκδικεί συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, επέμεινε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, στην πάγια θέση του για τη δανειακή ενίσχυση των «προβληματικών οικονομιών» της Ευρωζώνης.

«Τα προγράμματα διάσωσης δεν είναι λειτουργικά. Είναι ζήτημα χρόνου να κηρύξει πτώχευση κάποια από τις χώρες που έχει λάβει βοήθεια από την ΕΕ. Βλέπουμε ήδη τι γίνεται στην Ελλάδα…», σημείωσε.

Αναφορικά με την Πορτογαλία, επαναδιατύπωσε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της χώρας του στο πακέτο βοήθειας. «Αν όμως η πλειοψηφία των μελών του (φινλανδικού) κοινοβουλίου υπερψηφίσει τη βοήθεια, θα το αποδεχτούμε. Έτσι είναι η δημοκρατία. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του κόμματός μας», τόνισε ο Φινλανδός πολιτικός.

SocGen: Περιορισμένος ο αντίκτυπος μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης

Περιορισμένος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στη Societe Generale σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής τράπεζας Φρεντερίκ Ουντεά. Μιλώντας σήμερα στο Reuters, ο Ουντεά προέβλεψε βελτίωση των μεγεθών της τράπεζας τα επόμενα τρίμηνα λόγω μείωσης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι η SocGen δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ. Την Τετάρτη, και ο επικεφαλής της BNP Paribas είχε δηλώσει ότι οι επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα ήταν περιορισμένες για την τράπεζα.