Πιέσεις δεχόταν η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, αλλά και από Γαλλία και Βρετανία, για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως αποκαλύπτεται σε αμερικανικά απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikilieaks. ‘Οπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα, ο λόγος που η Ελλάδα δίσταζε να προχωρήσει σε αυστηρότερες κυρώσεις, ήταν «τα οικονομικά συμφέροντα των ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι έχουν σημαντικές σχέσεις με τους Ιρανούς».

Ads

Τα οικονομικά αυτά συμφέροντα ήταν «σημαίνοντες παράγοντες στην εσωτερική πολιτική με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Καραμανλή», σύμφωνα με τα διπλωματικά έγγραφα που εξασφάλισε το Wikileaks και δημοσιεύονται από τα «Νέα».

Τελικά ενέδωσαν στις πιέσεις τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και εξέδωσαν οδηγία για τις Ναυτιλιακές Γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRISL), λίγες μέρες αργότερα. Είχε προηγηθεί το τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις για τα μέτρα κατά των Ναυτιλιακών Γραμμών του Ιράν -οι οποίες, σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, ήταν από τους βασικότερους προμηθευτές υλικών και εξοπλισμού για την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος- άρχισαν το Νοέμβριο του 2007 σε διάσκεψη στην Αθήνα. (τηλεγράφημα με κωδικό 08STATE2034).

Ads

Όμως, η απόφαση πάρθηκε το Μάρτιο του 2008 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την απόφαση 1803. Με την απόφαση αυτή ο ΟΗΕ ζητούσε από τις χώρες μέλη να διενεργούν ελέγχους στα φορτία της IRISL, «σε περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για τη μεταφορά αγωθών τα οποία απαγορεύονται από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τον ίδιο μήνα, γίνεται και η πρώτη αναφορά των Αμερικανών για το θέμα, ότι δηλαδή η Ελλαδα είναι διστακτικη ως προς τις αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν. Μάλιστα, στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 08Athens651, αναφέρεται η συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον αναπληρωτή πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας. Εκεί τονίζεται ότι «τα συμφέρονταα των Ελλήνων πλοιοκτητών που έχουν πολλές συμφωνίες με τους Ιρανούς». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι τα «ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα απειλούνται από τους Κινέζους, που προσπαθούν να αναπτύξουν σχέσεις εμπορικής ναυτιλίας με το Ιράν».

Άλλο απόρρητο διπλωματικό έγγραφο, το Σεπτέμβριο του 2008 (κωδικός 08Athens1347), το οποίο στάλθηκε από την πρεσβεία της Αθήνας στο Στειτ Ντιπαρτεμεντ, αναφέρει πως η υπουργός Εξωτερικων Ντόρα Μπακογιάννη δίνει εντολή να εκδοθεί οδηγία για την IRISL. «Η Ελλάδα υποστήριξε τις προσπάθειες των ΗΠΑ όσον αφορά την ιρανική εταιρεία», όπως προκύπτει από το τηλεγράφημα.

Επισημαίνεται ότι την ίδια χρονιά η Ελλάδα προχωρά σε κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση-πρόβα επίθεσης