«Επιεική» έκριναν οι αμερικανοί διπλωμάτες τη στάση της ελληνικής ∆ικαιοσύνης  απέναντι σε κρατουµένους για τρομοκρατικές υποθέσεις και πίστευαν ότι «οι ελληνικοί κανονισµοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής εµποδίζουν τις έρευνες», σύμφωνα με τα απόρρητα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks.

Ads

 
Από το 2005 και έπειτα, πλήθος αμερικανικών διπλωµατικών εγγράφων αποκαλύπτει τη θέση της πρεσβείας των ΗΠΑ για τις αποφυλακίσεις «χαµηλόβαθµων τροµοκρατών» για λόγους υγείας, ενώ το γεγονός ότι αποφυλακισµένα µέλη συνέχιζαν να στηρίζουν τους φυλακισµένους συντρόφους τους που «πιθανώς προσφέρουν έµπνευση, τεχνογνωσία και έµψυχο υλικό σε ενεργές τροµοκρατικές οµάδες» έκανε τον αµερικανό πρεσβευτή να εισηγηθεί το 2008 τη µη διαγραφή της 17Ν και των Επαναστατικών Πυρήνων από τις διεθνείς “τροµολίστες”. Υπενθυµίζεται ότι οι συγκεκριµένες οργανώσεις ανέλαβαν τελευταία φορά ευθύνη για τροµοκρατική ενέργεια το 2000 και 2003 αντίστοιχα.

Στο τηλεγράφηµα «προετοιµασίας» που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για τη γερουσιαστή Ντέµπορα Πράις (05Athens842), το οποίο περιελάµβανε “χρήσιµες πληροφορίες” για την επίσκεψή της στη χώρα µας και τις συναντήσεις που θα έκανε εδώ, αναφέρεται πως το θέµα της τροµοκρατίας συνεχίζει να αποτελεί πρόβληµα. «Η Ελλάδα σηµείωσε πρόοδο τα προηγούµενα χρόνια καταδικάζοντας βασικά µέλη της διαβόητης τροµοκρατικής οµάδας 17Ν, που ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο πολλών Ελλήνων και πέντε υπαλλήλων της αµερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της αιµατηρής 30ετούς της ιστορίας… Η επιεικής στάση του ελληνικού δικαστικού συστήµατος απέναντι στη 17Ν και άλλους έλληνες κρατούµενους τροµοκράτες – δύο απελευθερώθηκαν πρόσφατα για λόγους υγείας – και η συνεχιζόµενη βίαιη δραστηριότητα των αναρχικών εντείνουν τις ανησυχίες µας για την επανεµφάνιση της εγχώριας τροµοκρατίας», έγραφε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις πριν από την επίσκεψη της Πράις στην Αθήνα.

Όταν μετά από 8 μήνες αποφυλακίζεται η Ειρήνη Αθανασάκη, που είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2004 µε κάθειρξη 25 ετών για τη συµµετοχή της στον ΕΛΑ, στο σχετικό τηλεγράφηµα των Αµερικανών για τη συγκεκριµένη υπόθεση (05Athens2861) επισηµαίνεται πως η Αθανασάκη, «µία ταξιδιωτική πράκτορας», εθεωρείτο ότι είχε συντάξει και τυπώσει προκηρύξεις του ΕΛΑ και έκανε προειδοποιητικά τηλεφωνήµατα για βόµβες. Επίσης, αναφέρεται ότι κατάφερε µε το υπόµνηµα που υπέβαλε να την αφήσουν να φροντίσει τους ηλικιωµένους και σοβαρά άρρωστους γονείς της και πως οι δικηγόροι της χαιρέτισαν τους δικαστές για την «αξιότιµη απόφασή» τους. «Ενώ είναι πρόωρο να µιλάµε για τάση (ο Σάββας Ξηρός, ένα από τα σκληροπυρηνικά στελέχη της 17Ν, πρόσφατα απέτυχε να πείσει το δικαστήριο να τον στείλει σπίτι του για λόγους υγείας), αυτή η τελευταία απόφαση αποδεικνύει ότι οι φυλακισµένοι έλληνες τροµοκράτες έχουν αξιοπρεπείς πιθανότητες να αµφισβητήσουν επιτυχώς την κάθειρξή τους εάν επιµείνουν να υποβάλλουν υποµνήµατα στο δικαστήριο για την υγεία τους και άλλους λόγους. ∆εν περιµένουµε η Αθανασάκη να µιµηθεί τον συχνά υβριστικό ακτιβισµό του αρχηγού του ΕΛΑ, του Τσιγαρίδα. Αρνήθηκε να συνδεθεί µε τον Τσιγαρίδα ή άλλους σε υψηλού προφίλ πολιτικές και ιδεολογικές δηλώσεις», έγραφαν οι Αµερικανοί.

Ads

Περίπου ένα έτος αργότερα, τον Ιούλιο του 2006, η πρεσβεία των ΗΠΑ σήµανε συναγερµό για την υπόθεση του Νίκου Παπαναστασίου, του τρίτου µέλους της 17Ν που αποφυλακιζόταν για λόγους υγείας. Στο τηλεγράφηµα 06Athens1945 αναφέρεται πως το φαινόµενο των αποφυλακίσεων τροµοκρατών που έχουν καταδικαστεί µε 5-8 χρόνια πιθανώς να υποδηλώνει µία ανησυχητική/ενοχλητική τάση. «Η υπό όρους απελευθέρωση του Παπαναστασίου αποφασίστηκε, παρά τις αντιρρήσεις του εισαγγελέα, επειδή είχε ήδη συµπληρώσει τα 3/5 της ποινής του εργαζόµενος στη φυλακή, είχε (αδιευκρίνιστα) “προβλήµατα υγείας” και είχε “επιδείξει καλή συµπεριφορά”», σηµειώνει ο Ρις. Στη συνέχεια ο αµερικανός πρεσβευτής ξεκαθαρίζει πως, σε αντίθεση µε τη «µη σοβαρή» καταδίκη του Παπαναστασίου, ο «εγκέφαλος» της17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο «αρχιεκτελεστής» ∆ηµήτρης Κουφοντίνας έλαβαν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις «πιο σοβαρές» καταδίκες τους στις 17 ∆εκεµβρίου 2003. «Ωστόσο, ακόµα και αυτές οι ισόβιες ποινές δεν εγγυώνται πραγµατική ισόβια κάθειρξη στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική “ιστορική” πρακτική είναι οι φυλακισµένοι να εκτίουν ποινή 20-25 χρόνων πριν απελευθερωθούν», επισηµαίνει ο Ρις και καταλήγει: «Μία “θεωρία µετάνοιας” που υποδηλώνει ότι το ελληνικό δικαστικό σύστηµα θα δώσει σταδιακά τη συγκατάθεσή του για την πρόωρη αποφυλάκιση όλων των “µη σοβαρών” τροµοκρατών της 17Ν (που έχουν καταδικαστεί 5-8χρόνια για συνωµοσία ή άλλες σχετικές κατηγορίες) µπορεί να έχει βάση. Οµως, δεδοµένης της φύσης των εγκληµάτων της 17Ν, κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ενοχλητικό».

Δυσαρεστημένοι οι αμερικανοί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Με αφορμή τις επιθέσεις αγνώστων σε εµπορικούς δρόµους του Κολωνακίου, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει προς το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Στις έρευνες που ακολούθησαν η Αστυνοµία – σύµφωνα µε πληροφορίες – χρησιµοποίησε τα βίντεο επιτήρησης και υλικό από κάτοικο που µαγνητοσκόπησε στιγµιότυπα της συµµορίας καθώς προετοιµαζόταν για την επίθεση σε κοντινή περιοχή. Παρά την αναγνώριση, ο ελληνικός νόµος για την “προστασία των προσωπικών δεδο µένων” δεν επιτρέπει στην αστυνοµία να χρησιµοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία βιντεοεπιτήρησης ώστε να συλλάβει ή να κατηγορήσει τους υπόπτους, και αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν στα ελληνικά δικαστήρια». Το τηλεγράφημα εστάλη στις 9 Μαΐου 2009 (09Athens683) µε τίτλο «Οι ελληνικοί κανονισµοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής εµποδίζουν τις έρευνες».

Ο Ντ. Σπέκχαρντ επισήµανε, δε, πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων αποφάσισε ότι η χρήση των καµερών παρακολούθησης για κάθε άλλο λόγο εκτός από τη ρύθµιση της κυκλοφορίας είναι αντισυνταγµατική, ότι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούσε η περίοδος των Ολυµπιακών Αγώνων και ότι µετά τον Αύγουστο οι κάµερες απενεργοποιήθηκαν. «Κάποιες, σύµφωνα µε πληροφορίες, επανενεργοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2009 λόγω των αυξηµένων ανησυχιών για την ασφάλεια µετά τις ταραχές του ∆εκεµβρίου του 2008 και τις ακόλουθες τροµοκρατικές επιθέσεις, όµως η νοµιµότητά τους αµφισβητείται και τα βίντεο επιτήρησης δεν γίνονται αποδεκτά από τα δικαστήρια», έγραφε ο αμερικανός πρεσβευτής στο τηλεγράφηµα.

Επιπλέον, ανέφερε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι ακόµα και η ιδιωτική µαγνητοσκόπηση ατόµων απαγορεύεται και πως δεν είναι απίθανο κάποιοι από τους κουκουλοφόρους του Κολωνακίου να κάνουν µήνυση σε αυτόν που παρείχε το βίντεο στην Αστυνοµία επειδή παραβιάζονται τα δικαιώµατα της ιδιωτικής ζωής τους. «Αυτό είναι ένα παράδειγµα των νοµικών περιορισµών που εµποδίζουν τους έλληνες αξιωµατικούς, περισσότερο από τους οµολόγους τους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, να αντιµετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια, περιλαµβανοµένων αυτών που τίθενται από την εγχώρια και τη διεθνή τροµοκρατία… Οπως φαίνεται στη συγκεκριµένη περίπτωση, η ελληνική αστυνοµία χρησιµοποιεί αποδεικτικά στοιχεία βίντεο όταν αυτά προκύπτουν από τις έρευνες – νοµίµως ή όχι – αλλά αν δεν µπορέσουν να βρουν µάρτυρες να καταθέσουν ότι είδαν τα ίδια πράγµατα, δεν θα εισακουστούν σε κανένα δικαστήριο», καταλήγει ο Σπέκχαρντ.