Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου κ. Γιώργου Πανέτσου η οποία ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ (281157).

Ads

Η παραίτηση αυτή βάζει τέλος στην αντιπαράθεση που είχε ο πρώην πλέον πρόεδρος με τη διευθύντρια Αικατερίνη Δελαπόρτα, φέρνει στο φως όμως ξανά την πλήρη κατάρρευση ενός από τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας που μετετράπησαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πριν από ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 5021/2023.

Το tvxs καταγράφει το ιστορικό της κατάρρευσης που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου και θυμίζει την επιστολή του στη διευθύντρια, μέσα από την οποία εγκαλούσε την κ. Δελαπόρτα για σωρεία παραβάσεων, αλλά και πειθαρχικά ελεγχόμενων πράξεων.

Η κόντρα μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. του μουσείου Γιώργου Πανέτσου και της γενικής διευθύντριας Αικατερίνης Δελλαπόρτα, (διορισμένοι κι οι δύο στις θέσεις αυτές από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη), είναι γνωστή στον χώρο. Ωστόσο η υπουργός διατηρεί στενή σχέση με την διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου , η οποία παραμένει αμετακίνητη παρά την κατάρρευση του μουσείου, τις στάσεις εργασίας των εργαζόμενων και παρά το ότι τα πεπραγμένα της είναι σε έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ας θυμηθούμε όμως, το χρονικό της σταδιακής κατάρρευσης του Μουσείου η οποία ξεκινά με τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με τον νόμο 5021/2023 και τον διορισμών διευθυντών απευθείας από το Υπ. Πολιτισμού.

Ads

Τον Νοέμβριο του 2023 τα σωματεία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού έφεραν στο φως εικόνες ντροπής από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ούτε συνεργείο καθαριότητας, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων να αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον.

Τον Απρίλιο του 2024, η εφημερίδα Δημοκρατία φέρνει στο φως περιστατικό κλοπής καλωδίων χαλκού από τον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. «Το περιστατικό, που εκτυλίχθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το μουσείο από τη στιγμή που άλλαξε το διοικητικό καθεστώς» γράφει η εφημερίδα.

Λίγες μέρες αργότερα, το tvxs αποκαλύπτει με ποιον τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι του Μουσείου, αλλά για μία ακόμη φορά δεν εισακούστηκαν, καθώς και σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση στο Βυζαντινό Μουσείο, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στο σχετικό ρεπορτάζ αποκαλύπτεται η πραγματική εικόνα των δήθεν ευέλικτων μουσείων, τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ο κ. Πανέτσος αποφάσισε να αντιδράσει με επιστολή προς τη διευθύντρια. Μέσα από την επιστολή την εγκαλεί για σωρεία παραβάσεων, αλλά και πειθαρχικά ελεγχόμενων πράξεων, «δείχνοντάς την» επί της ουσίας ως την κύρια υπεύθυνη για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει εσχάτως περιέλθει το μουσείο. Ωστόσο η υπουργός αποφάσισε να ταχθεί στο μέρος της κ. Δελαπόρτα τις πρακτικές της οποίας καταγγέλλουν ξανά σήμερα οι εργαζόμενοι αφού το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησε τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών μιλώντας για ένα «ακραίο παράδειγμα κακής διαχείρισης και πραγματικά τραγικής κατάστασης»!