Σε συμμαχία με τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Εσθονίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπλοκάρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καλύτερη αμοιβή και την ασφάλιση των εργαζόμενων στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού (ντελιβεράδες), μεταφορών και άλλων online υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι αφήνουν αιχμές για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ads

Ο σχετικός νόμος έχει ήδη συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου (στην οποία συμμετέχουν τα κράτη μέλη). Αλλά οι τέσσερις χώρες απέχουν, εμποδίζοντας την τελική έγκριση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber, η Deliveroo ή η efood στην Ελλάδα, μπορούν να θεωρηθούν ως εργαζόμενοι αποκτώντας πρόσβαση σε βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, εάν πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Ανακοίνωση των συνδικάτων για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες

Με επιστολή τους την εβδομάδα που πέρασε 15 μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν επειγόντως τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας να στηρίξουν τη συμφωνία. «Οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι απαραίτητοι για την οικονομία της Ε.Ε., όχι μόνο στη μεταφορά ανθρώπων και στην παράδοση γευμάτων αλλά και ως συντονιστές στο διαδίκτυο, σχολιαστές δεδομένων, clickworkers, καθαριστές, προσωρινοί εργαζόμενοι σε γραφεία και όχι μόνο», τονίζεται στην ανακοίνωση των συνδικάτων.

Ads

«Ωστόσο, πολύ συχνά αυτοί οι βασικοί πάροχοι υπηρεσιών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το επιχειρηματικό μοντέλο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης των εταιρειών πλατφορμών. Αυτό το καταχρηστικό επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να σταματήσει..

.. Η πολιτική συμφωνία της τελευταίας τριμερούς συζήτησης αποσκοπεί στην καθιέρωση του ορθού καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες: είτε ως μισθωτών είτε ως πραγματικά αυτοαπασχολούμενων..

..Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η λανθασμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων ως ψευδο-αυτοαπασχολούμενων, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες πλατφορμών να αποφεύγουν την καταβολή του κατώτατου μισθού, του επιδόματος αδείας ή ασθενείας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης».

Τα λόμπι και ο φίλος της συζύγου Μητσοτάκη

Η προσπάθεια για την υιοθέτηση της οδηγίας, που θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη, έχει πολεμηθεί συστηματικά από τους λομπίστες που εργάζονται στις Βρυξέλλες για λογαριασμό των μεγάλων εταιρειών.

«Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών ∆ικύκλου, οι εργαζόμενοι δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τα συμφέροντα που τους κρατούν σταθερούς στην άρνησή τους », γράφει η ΕφΣυν σε ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά: «στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν λένε ότι έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την πλατφόρμα uber, για τη Γερμανία, η πολυεθνική Delivery Hero (που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως efood) έχει την έδρα της εκεί, όπως και στην Εσθονία, επειδή βρίσκεται εκεί η πολυεθνική Wolt, που έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία Door Dash..

..Για την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρουν ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίζεται να συνδέεται επιχειρηματικά με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της efood. Επισημαίνουν ότι το όνομά του εμφανίζεται σε offshore που ανήκε στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά 50%, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers».

Uber Files: Μέχρι και παρακίνηση βίαιων συγκρούσεων!

Το καλοκαίρι του 2022, η διαρροή των Uber Files, αποκάλυψε τις παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να επηρεάσει τους νομοθέτες της Γαλλίας και άλλων χωρών. Σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου τόνιζε ότι «η εταιρεία, μεταξύ άλλων, επηρέαζε/συνέγραφε τη νομοθεσία κράτους-μέλους και είχε μυστικές συναντήσεις με υπουργούς, ανεχόταν -αν δεν παρακινούσε- βίαιες συγκρούσεις σε κράτη-μέλη για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, έκανε δελεαστικές προτάσεις σε αρμόδιους, προσφέροντας μετοχές, που μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφθορά… »

Υπενθύμισε ακόμη ότι η πρώην Επίτροπος Ψηφιακής Τεχνολογίας και πρώην Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Neelie Kroes, «συζητούσε την ένταξη της στην Uber πριν λήξει η θητεία της και στη συνέχεια πίεζε κρυφά υπέρ της εταιρείας, ότι η εταιρεία πραγματοποίησε 12 συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές και ότι η διευθύντρια πολιτικών της Uber για την Ε.Ε., Zuzana Púčiková, είναι πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα ». !

Στην απάντηση της στον Σ. Κούλογλου, η αρμόδια Επίτροπος της Κομισιόν τόνιζε ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα και πράγματι η σχετική νομοθεσία που τελικώς υιοθετήθηκε ικανοποιεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Η πεισματική άρνηση των τεσσάρων κυβερνήσεων έχει μπλοκάρει την υπόθεση.

Η τακτική της παραπομπής στις ελληνικές καλένδες

Οι ρωγμές στις κυβερνήσεις συνεργασίας της Γερμανίας και της Εσθονίας εμπνέουν κάποιες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Αν όμως οι τέσσερις απορρίψουν και πάλι τη συμφωνία αύριο ∆ευτέρα, τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει μόλις μία εβδομάδα ένα νέο κείμενο προς διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, που έκανε σχετική δήλωση για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι τέσσερις επιδιώκουν νέα διαπραγμάτευση, που με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, θα παρέπεμπε πιθανώς την υπόθεση στις ελληνικές καλένδες.

Η δήλωση Κούλογλου

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή τουλάχιστον για 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενων σε πλατφόρμες, που δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλη την Ε.Ε. Ειδικότερα στη φτωχοποιημένη Ελλάδα με τις χαμηλές αμοιβές και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, η πανευρωπαϊκή οδηγία θα έπρεπε να επιδιώκεται από την ελληνική κυβέρνηση, αντί να σαμποτάρεται. Εκτος πια και αν τα λόμπι και οι κάθε λογής διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν διαβρώσει πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου».