«Μια σειρά από επίσημα στοιχεία και από διαφορετικές πηγές μάς επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική εξέλιξη της ανεργίας διακόπτεται», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Το 2013 η ανεργία σταθεροποιείται, «τραβά χειρόφρενο», ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας τις αναλύσεις ειδικών περί εποχιακού και συγκυριακού φαινομένου.

Ads

Μάλιστα προέβλεψε ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα αρχίσει από το 2014, «αν όχι και εντός του 2013». Χαρακτήρισε ως αναγκαίο κακό τη μείωση των μισθών, ως εργαλείο για αύξηση της απασχόλησης τη μείωση των αποζημιώσεων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «δεν αποτελεί επιλογή» μια αναιμική οικονομία που επιβιώνει χάρη στους χαμηλούς μισθούς.
 
Αναφερόμενος δε στον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού, εκτίμησε ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων γίνεται πιο κρίσιμος και αποφασιστικός, και τους κάλεσε να λειτουργήσουν με ωριμότητα και ρεαλισμό ως προς την κατάσταση της οικονομίας και «όχι κρυβόμενοι πίσω από το κράτος, στο οποίο συχνά ‘έστελναν τον λογαριασμό’».