Η απονομή της Δικαιοσύνης είναι μια… βρώμικη υπόθεση στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης!

Ads

Από την ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης

Τουαλέτες φρακαρισμένες από τις ακαθαρσίες, ακατάλληλες όχι μόνον να τις χρησιμοποιεί, αλλά ακόμα και να τις βλέπει κανείς! Χώροι κράτησης βρώμικοι και ανήλιαγοι, που λίγο διαφέρουν από τους γκρίζους και σκοτεινούς διαδρόμους, τις αίθουσες αναμονής. Άχρηστα και αδρανή υλικά, «ξεκοιλιασμένες» παλιές πολυθρόνες, ξεχασμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φάκελοι υποθέσεων και αρχεία. Πρόκειται για την εικόνα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης και την σκληρή καθημερινότητα όσων εργάζονται και κινούνται μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο.

Αυτή την εικόνα και αυτή την καθημερινότητα κατέγραψε με την φωτογραφική του μηχανή ο Μανόλης Λαμτζίδης, μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ίσως οι εικόνες να είναι πιο ηχηρές από τις φωνές δυσαρέσκειας που δεν φτάνουν στα αυτιά των αρμοδίων…

Ads

«Ακόμα και φωλιές με περιστέρια υπάρχουν σε κοιλότητες του Μεγάρου, τα οποία ακόμα και τις ώρες διεξαγωγής των δικών υπερίπτανται πάνω από τις κεφαλές δικαστών, δικηγόρων, διαδίκων, γραμματέων παρέχοντας την αίσθηση ενός «εξωτικού ζωολογικού κήπου». Δε λείπουν καθημερινά βέβαια τα ειρωνικά σχόλια από τους απλούς πολίτες! Φαντάζει ως ένα από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα η διακηρυχθείσα πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να μετατρέψει το σημερινό κτίριο σε «βιοκλιματικό», το οποίο μπάζει από παντού! Επιπλέον, παρά την απαγόρευση του καπνίσματος, οι πολίτες χωρίς καμία όχληση εξακολουθούν να καπνίζουν «αρειμανίως» στα αίθρια του 1ου και 3ου ορόφου μετατρέποντας το δημόσιο αυτό χώρο σε «καπνιστήριο»!

«Ο ΔΣΘ ως ο συλλογικός φορέας έκφρασης των δικηγόρων ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι είμαστε συν-χρήστες – λόγω επαγγελματικής ιδιότητας – των χώρων του Μεγάρου, δεν πρέπει να ανεχτεί αυτή την κατάσταση», αναφέρει ο Μανόλης Λαμτζίδης. Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν είχε πάρει… την κάμερά του, καταγράφοντας τις εικόνες της καθημερινότητας του δικαστικού μεγάρου, οι οποίες όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά χειροτέρεψαν.

Απορίας άξιον είναι το κατά πόσο η τοποθέτηση
και λειτουργία του νέου συστήματος ασφάλειας στο δικαστικό μέγαρο θα μπορούσε να ξαναδώσει ζωή στο άψυχο και αφιλόξενο κτίριο, που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από την έκρηξη βόμβας, ακριβώς έναν χρόνο πριν!