Για «τρομοκρατική και συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η κυβέρνηση με το συνεταίρο της ΛΑΟΣ, η ΝΔ και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας» με αφορμή την απεργία στο λιμάνι, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν μόνοι τους τα συμπεράσματά τους. Απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε για την χθεσινή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, έδωσε και το ΠΑΜΕ, στο οποίο σε ανακοίνωση του τονίζει ότι τα εφοπλιστικά συμφέροντα «δεν τρομοκρατούν» τα μέλη του.

Ads

«Δεν υπάρχει απεργία και κινητοποίηση κατά του κεφαλαίου που να μην επιφέρει και κάποιες συνέπειες και σε κάποια τμήματα του λαού, όμως αυτές είναι προσωρινές. Μόνιμες θα είναι όμως οι μαύρες μέρες αν ο λαός σκύψει το κεφάλι» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει πως «Πρέπει να αφήσει αδιάφορο όλο το λαό η γνώμη που έχουν για το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Οι απεργιακοί αγώνες είναι τιμή της εργατικής τάξης και έτσι την βλέπουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «Όσα μέτρα και να πάρουν, όσα εντάλματα και αν εκδώσουν κατά των στελεχών του ταξικού κινήματος στους ναυτεργάτες δε μας πτοούν, δε μας τρομοκρατούν. Ο αγώνας μας κατά της βαρβαρότητας που θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι δίκαιος», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. «Όσο για τους εφοπλιστές είναι γνωστό σε όλη την εργατική τάξη ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και αυτό το επιδιώκουν βγάζοντας το λάδι στους ναυτεργάτες καταληστεύοντας το επιβατικό κοινό. Ακόμα θυμίζουμε ότι έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα όταν στέλνουν στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους πνίγοντας τους στα σαπιοκάραβά τους».

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα φαινόμενα που συνέβησαν χθεςστο λιμάνι του Πειραιά». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης το ΚΚΕ ότι έχει επενδύσει σε διαλυτικά φαινόμενα, επιλέγοντας τη ρήξη και εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει τη στάση του «επιλέγοντας το συμφέρον του πολίτη».

Ads

«Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τα λιμάνια και να έχουμε την απαίτηση στη συνέχεια να πάει καλά ο τουρισμός σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Αυτό το δύσκολο καλοκαίρι δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητες υποθέσεις και ευαίσθητα ζητήματα όπως η τουριστική κίνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο λεπτομέρειες γύρω από την εξαγγελία για την αποζημίωση όσων τουριστών παραμείνουν στην Ελλάδα εξαιτίας απεργιών ή φυσικών καταστροφών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τη στάση του ΚΚΕ, τόνισε: «Το Κ.Κ.Ε. χρησιμοποιεί το “ΠΑΜΕ” όπως την “ΟΠΛΑ” στην δεκαετία του ’40. Όσο η κυβέρνηση φοβάται ν’ αντιμετωπίσει το “ΠΑΜΕ”, τόσο οι προκλήσεις θα γίνονται και πιο έντονες. Από κει και πέρα, σ’ αυτή την τραυματισμένη Πολιτεία επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων να αποφασίσει πως και αν θα πρέπει ν’ αντιδράσει. Ελπίζω όλοι να καταλάβουν ότι η αυτοδικία είναι το τελευταίο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί».