Απολύσεις στο Δημόσιο και εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, λουκέτα-συγχωνεύσεις σε 76 ΔΕΚΟ, άμεσες αποκρατικοποιήσεις, απώλεια κυριαρχίας με την κάθοδο επιτηρητών της τρόικας, προστάζει μεταξύ άλλων η τρόικα. Επιπλέον έρχονται αλλαγές σε επικουρικές συντάξεις, βαρέα και εφάπαξ αλλά και στις βασικές συντάξεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αποτελούν όρους για την δόση του Σεπτεμβρίου και το νέο δάνειο, για τα οποία οι αποφάσεις θα παρθούν χρονικά την ίδια περίοδο.

Ads

Τα παραπάνω προκύπτουν από το κείμενο που η Κομισιόν κοινοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στα αγγλικά. Το κείμενο όταν μεταφραστεί θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση κατά τη συνήθη διαδικασία. Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου. Το επικαιροποιημένο μνημόνο έχει αλλάξει δραστικά σε σχέση με το αρχικό κείμενο του 2010. Περιλαμβάνει νέες, δεσμεύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο με την τρόικα στις 2 Ιουλίου.

Το κείμενο υπογράφηκε το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και συνοδεύεται από έκθεση των υπηρεσιών της Επιτροπής, που μεταξύ άλλων αναλύει τη βιωσιμότητα του χρέους κάνοντας λόγο για εκτίναξή του στο 170% του ΑΕΠ χωρίς μέτρα και υπό τις καλύτερες συνθήκες στον περιορισμό του στο 105% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου από τη Βουλή ο «Εφαρμοστικός νόμος 2» που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο μισθολόγιο, απολύσεις στις ΔΕΚΟ, αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Ads

Γνωστά στη Βουλή τα μέτρα σύμφωνα με το Βενιζέλο

«Η συνεχής ανακύκλωση γνωστών πληροφοριών, που κάθε ημέρα εμφανίζονται ως νέες, δημιουργεί μία αίσθηση αβεβαιότητος που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», παρατηρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα περί νέων μέτρων και εν αγνοία της Βουλής, που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά την συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου».

«Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι να επικρατεί κλίμα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», συμπληρώνει. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες έχουν ως μόνο στόχο την ανόρθωση της οικονομίας, την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών, κυρίως των ανέργων και των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων».

Δημόσιος τομέας και ΔΕΚΟ

Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ, μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα περάσει νομοθεσία για λουκέτο ακόμη 40 μικρών φορέων, τη συγχώνευση 25 άλλων «μικρών» και λουκέτο ή συγχώνευση επιπλέον 11 μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν 7.000 άτομα. Αναφέρονται: ΕΡΤ (συρρκίνωση), ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ (λουκέτο), ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΥΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ (συγχώνευση) με χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ΔΕΚΟ πρέπει έως τα μέσα Ιουλίου να ανακοινώσουν νέα επιχειρησιακά σχέδια με συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης δαπανών και αύξησης εσόδων.

Η έκθεση προβλέπει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά την πάροδο της 12μηνης εφεδρείας. Σημειώνεται επιπλέον ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναμόρφωση του μισθολογικού κόστους, καθώς και στη μείωση του προσωπικού στο στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Στο σχετικό κεφάλαιο της έκθεσης, περιγράφεται ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας. Στο διάστημα των 12 μηνών της εφεδρείας, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού. Μετά την πάροδο του 12μηνου, οι υπάλληλοι μπορεί να απολύονται, εφόσον οι ανασυγκροτούμενες ΔΕΚΟ και οι συγχωνευόμενοι και καταργούμενοι οργανισμοί δεν μπορούν να τους απορροφήσουν.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους, η έκθεση αναφέρεται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, το οποίο αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και το οποίο σταδιακά σε ορίζονται τριετίας θα φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα.

“Τεχνική βοήθεια” και περικοπές δαπανών

Έρχονται επιπλέον νέες περικοπές δαπανών ενώ γίνεται λόγος για την τοποθέτηση επιτηρητών, καθώς η Ελλάδα υποχρεούται να δεχτεί «τεχνική βοήθεια» από τα κράτη -μέλη το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ένα μαξιλάρι για 2013. Προβλέπει ότι έως τότε, αν πάει καλά η μάχη για τη φοροδιαφυγή ή τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών, κάποια μέτρα δεν θα εφαρμοστούν.

Έτοιμη η λίστα 350 κρατικών ακινήτων

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο, άμεσα αξιοποιήσιμο πακέτο δημόσιων ακινήτων, από τη λίστα των περίπου 350 ακινήτων της δημόσιας περιουσίας που παρέδωσαν στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, οι τράπεζες οι οποίες ενεργούν ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του δημοσίου, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν προκρίνει ως πρώτα οι τράπεζες είναι το γνωστό πια Πρασσονήσι στη Ρόδο, η περιοχή της «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, η περιοχή Καϊάφα στο νομό Ηλείας, οι Αλυκές στη Ζάκυνθο εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το Μεσολόγγι, το Βαθύ της Σάμου και το μεγαλύτερο δημόσιο ακίνητο προς αξιοποίηση, το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει στα χέρια του μέσα στην εβδομάδα την πρώτη μελέτη αξιοποίησης από την συντονίστρια Εθνική Τράπεζα και τις Alpha bank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αττικής και Αγροτική.

Είναι σαφές ότι το πρώτο πακέτο ακινήτων του δημοσίου θα διατεθεί, κυρίως, για τουριστική αξιοποίηση προς Έλληνες και ξένους επενδυτές του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό θα πρέπει η κυβέρνηση έως το Δεκέμβριο του 2013 να έχει συγκεντρώσει από την αξιοποίηση τη κρατικής γης και την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών έσοδα 15 – 17 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 33 δισ. ευρώ – 35 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν την τριετία 2013 – 2015.