Για την υπογραφή νέου Μνημονίου αλλά και για αλλαγές στη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ που μπορεί να προβλέπουν και επιμήκυνση της εξόφλησης του χρέους προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος» η κυβέρνηση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι πρόκειται να υπάρξει σύναψη νέων ή αναθεωρημένων συμφωνιών στο αμέσως προσεχές διάστημα. Μάλιστα αναφέρεται ότι το υπουργείο ήδη αναζητεί εσπευσμένα το καταλληλότερο ξένο δικηγορικό γραφείο για τον χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κίνησε την περασμένη εβδομάδα τις διαδικασίες για να βρεθεί βρετανικό δικηγορικό γραφείο, που να κατέχει πλήρως τα συγκεκριμένα ζητήματα, για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν πολύ σύντομα για την αναθεώρηση του Μνημονίου και την ενδεχόμενη αλλαγή της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, το «Έθνος» αναφέρει ότι σε σχετική αλληλογραφία επισημαίνεται η ανάγκη να οριστεί ταχύτατα η καταλληλότερη βρετανική εταιρεία με πλούσια εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις για άμεση παροχή νομικής βοήθειας προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι σχετικές συμβάσεις – νέου Μνημονίου και δανειακή – πρόκειται να συναφθούν μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα και είναι αναγκαία η συνδρομή για τις κατά το δυνατό πληρέστερες και καλύτερες νομικές υπηρεσίες κατά την επεξεργασία και κατάρτισή τους.

Η κυβέρνηση είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με βρετανικό δικηγορικό γραφείο καθώς πολλοί από τους όρους που υπάρχουν στο Μνημόνιο και κυρίως στη δανειακή σύμβαση έχουν γίνει με βάση το αγγλικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τότε είχε ασκηθεί έντονη κριτική για τη συνεργασία με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο, κυρίως για το γεγονός ότι για την επίλυση των νομικών διαφορών που τυχόν θα προέκυπταν κατά την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης, ως αρμόδια διορίζονταν ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία και θα μπορούσαν να προσφύγουν οι πιστωτές για να διασφαλίσουν την πληρωμή των οφειλομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) να εντοπίσει ποια βρετανική δικηγορική εταιρεία κατέχει καλύτερα τη βρετανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι η καταλληλότερη να χειριστεί τέτοιου είδους υποθέσεις έχοντας πλούσια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Το «Έθνος» αναφέρει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αξιολογεί ως καταλληλότερη τη δικηγορική εταιρεία «Allen & Overy», που έχει πλούσια εμπειρία στο βρετανικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, έχει χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και διεθνώς. Η εν λόγω εταιρεία παλαιότερα είχε εκπροσωπήσει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Ads