Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, επιχείρησε να εξηγήσει τη σημασία της απόφασης του Εκλογοδικείου για έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα των τριών βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ads

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι θα περιμένει την επίσημη απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε πως, αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξουν αναπληρωματικοί βουλευτές, τότε η σύνθεση της Βουλής μειώνεται σε 297 μέλη, γεγονός που συνεπάγεται ότι η απόλυτη πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 149 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο αποφάνθηκε πως οι τρεις βουλευτές των «Σπαρτιατών» – Βασίλης Στίγκας, Πέτρος Δημητριάδης και Αλέξανδρος Ζερβέας – χάνουν τις έδρες τους και απομακρύνονται από το Κοινοβούλιο, καθώς έγινε ομόφωνα δεκτός ο ισχυρισμός πως το κόμμα παραπλάνησε τους ψηφοφόρους, έχοντας ως υποκρυπτόμενο αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι, λόγω της φύσης της συγκεκριμένης εκλογικής παράβασης – η οποία αφορά την εξαπάτηση των εκλογέων μέσω της συμμετοχής κόμματος με κρυφό αρχηγό – δεν κρίνεται αναγκαία η επανάληψη της ψηφοφορίας στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες.

Ads

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να ανακηρυχθεί αναπληρωματική βουλευτής από το ίδιο κόμμα στη Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς η παράβαση αφορά συνολικά το κόμμα, επηρεάζοντας τόσο τον εκλεγέντα όσο και τον αναπληρωματικό. Επίσης, βάσει του νόμου 345/1976, σε περιπτώσεις ακύρωσης βουλευτικής ανακήρυξης λόγω συμμετοχής σε κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό, δεν προβλέπεται η μεταφορά της έδρας σε άλλους υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Συνεπώς, οι τρεις βουλευτικές έδρες παραμένουν κενές.


Βουλή: Νέα δεδομένα και για την Προανακριτική για τα Τέμπη;

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω φαίνεται πως έχουν επίδραση και στην υπόθεση των Τεμπὠν με φόντο και την κρίσιμη ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή, όπου το κυβερνητικό κοινοβουλευτικό μέτωπο δεν φαντάζει πολύ αρραγές.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει ενδιαφέρον αν το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα παραμείνει στον αριθμό 151 ή θα πέσει στο 149. Επί του ζητήματος φαίνεται πως υπάρχουν δύο αντίρροπες νομικές προσεγγίσεις

Στα σημεία όπου το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής παραθέτουν συγκεκριμένους αριθμούς, υπάρχει σύμπνοια και από τις δύο πλευρές. Ενδεικτικά, το άρθρο 154 παράγραφος 2 του Κανονισμού αναφέρει πως απαιτούνται 30 υπογραφές για την κατάθεση πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Ωστόσο, η ομοφωνία δεν ισχύει όταν γίνεται αναφορά σε όρους όπως «απόλυτη πλειοψηφία» ή «απόλυτος αριθμός βουλευτών».

Οι υποστηρικτές της μίας άποψης υποστηρίζουν ότι, από τη στιγμή που η εθνική αντιπροσωπεία αριθμεί πλέον 297 μέλη, η απόλυτη πλειοψηφία διαμορφώνεται στις 149 ψήφους. Από την άλλη πλευρά, οι διαφωνούντες επικαλούνται το άρθρο 74 παράγραφος 2 του Κανονισμού, το οποίο προβλέπει ότι:

«Όπου το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών για τη λήψη απόφασης, αυτή υπολογίζεται βάσει του συνολικού αριθμού των εδρών της Βουλής».

Κατά συνέπεια, όπως υποστηρίζουν, ο αριθμός παραμένει στους 151, δεδομένου ότι οι έδρες είναι 300. Αυτή η θέση βρίσκει σύμφωνο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέδριο με τίτλο «Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975».

Στο ίδιο πνεύμα, όσοι επιμένουν στη διατήρηση του ορίου στους 151 υπογραμμίζουν ότι η μη υιοθέτηση της άποψής τους θα οδηγήσει σε αντιφάσεις στις ψηφοφορίες της προτείνουσας Βουλής. Συγκεκριμένα, αν τα 3/5 της Βουλής υπολογίζονται πλέον στις 178 αντί για 180 ψήφους, τότε η διάταξη για «απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» οφείλει να παραμείνει αμετάβλητη στις 151 ψήφους.

Με δεδομένο ότι η απόφαση του Εκλογοδικείου θα έχει καθαρογραφεί, ανακοινωθεί και αποσταλεί στη Βουλή μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη — η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα — το ζήτημα αυτό αποκτά αυξημένη σημασία.