Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση της κατατεθειμένης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ υπουργών, πολιτικών αρχηγών, βουλευτών της αντιπολίτευσης και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων.

Ads

Ανοίγοντας την διαδικασία ως πρώτη ομιλήτρια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατηγόρησε την παραβατικότητα της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών, όπως είπε, διότι «η λειτουργία του κράτους δίκαιου είναι ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, (και) το παραβιάζετε κατ’ εξακολούθηση».

Όσον αφορά στην εικόνα του πρωθυπουργού, είπε ότι αυτή «η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη του πρωθυπουργού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα».

Η κυβέρνηση «έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, απομένει η πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τόνισε.

Ads

Επιπλέον, «ηχεί ως ανέκδοτο ότι είσαστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων», κατέληξε η κ. Αποστολάκη.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παππάς: Να δοθούν εξηγήσεις για την «μονταζιέρα» της κυβερνητικής συγκάλυψης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, έθεσε το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός είχε στην κατοχή του τα ηχητικά ντοκουμέντα του δυστυχήματος των Τεμπών, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για την «μονταζιέρα» της κυβερνητικής συγκάλυψης, όπως την αποκάλεσε, των αιτιών και των υπαίτιων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Επιπλέον ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να «κατέληξε, την επόμενη κιόλας ημέρα, στο συμπέρασμα περί ανθρώπινου λάθους», ενώ πρόσθεσε αν είχε προηγηθεί συνομιλία μεταξύ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Παναγιώτη Τερζάκη, ο οποίος ανάλαβε την διοίκηση του ΟΣΕ αμέσως μετά το συμβάν της 28ης Φεβρουάριου του 2023, θέση στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα. Ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κλήθηκε και μίλησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής πρόσφατα, την 1η Φεβρουρίου. «Τρεις μέρες θα απαντάτε» τόνισε ο κ. Παππάς.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βορίδης: Εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων ο Ανδρουλάκης

Η πρόταση δυσπιστίας «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που νωρίτερα αποδέχθηκε την πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης, αποκαλώντας την «καλοδεχούμενη».

Η Βουλή «θα δώσει απάντηση το επόμενο τριήμερο και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στο ότι το θέμα των Τεμπών έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής «και εκεί υπήρξε και η συζήτηση Προκαταρτικής Επιτροπής. Εν συνεχεία, η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος της Εξεταστικής».

Αποκάλεσε δε τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κωνσταντοπούλου: Ντροπή και ύβρις προς τις οικογένειες των θυμάτων

Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε την βαρύτητα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή ως μια «διαδικασία απολογίας και λογοδοσίας του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του πρώην υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αλλά και όσων κυβερνητικών στελεχών εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών».

Το κείμενο της πρότασης, που συνυπέγραψε η κ. Κωνσταντοπούλου μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον Σύριζα και τη Νέα Αριστερά, το υποστήριξε «χωρίς αστερίσκους,» κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων της.

Ανταπαντώντας στον κ. Βορίδη για τον χαρακτηρισμό του κ. Ανδρουλάκη ως «εντολοδόχο», η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως ο λόγος του Υπουργού Επικρατείας  είναι «ντροπή και ύβρις προς τις οικογένειες των θυμάτων και της κοινωνίας και είναι μια τακτική και τεχνική αντιπερισπασμού της κυβέρνησης» ούτως ώστε να αποφύγει την λογοδοσία «για τα κακουργήματα που την βαραίνουν.»

Σε μια παρατεταμένη λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Βορίδη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν σταθερά σαφής: «Ο,τι και να κάνετε, το έγκλημα των Τεμπών ούτε θα ξεχαστεί, ούτε θα παρασιωπηθούν οι ευθύνες».

Απαντώντας ευθέως για πολλοστή φορά, ο κ. Βορίδης είπε πως «δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε με τον τρόπο που μιλάτε για συναδέλφους βουλευτές και για τον πρωθυπουργό».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τσακαλώτος: Ο πρωθυπουργός αποφάσισε τάχιστα ότι ο σταθμάρχης είναι ένοχος

Παρεμβαίνοντας εκ μερους της Νέας Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τάχιστα, πέρυσι, «σε 24 ώρες ότι [ο σταθμάρχης] είναι ένοχος. Πάνω σε ποια στοιχεία;»

«Μέσα σε μία εβδομάδα,» πρόσθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον τρόμο και την αηδία του, ακούγοντας το βίντεο. Ποιο βίντεο είχε δει; Ούτε σε αυτό απαντήσατε. Μήπως κ. Βορίδη θεωρείτε ότι πρέπει να είμαστε ελαστικοί επειδή έχετε πρότερο έντιμο βίο;»

«Τώρα πληρώνετε τη συγκάλυψη και θα την πληρώνετε για καιρό ακόμα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υποβιβάζοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, Νικόλαος Βρεττός, είπε από το βήμα τη Βουλής πως «εμείς δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε κανένα τόξο», προσθέτοντας ότι «εμείς αυτή την πρόταση δεν την πιστεύουμε, γιατί είναι ένα δεκανίκι για την κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας ο κ. Βρεττός υπογράμμισε ότι «τώρα που οι δημοσκοπήσεις έχουν καταρρεύσει, βρίσκουν νομιμοποίηση. Και οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. θα επωμιστούν όλη την αντάρα.»

Εκφράζοντας παράπονο παραγκωνισμού του κόμματος του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών Ιωάννης Κοντής, είπε ότι «Μείναμε απέξω», διαμαρτυρόμενος «γιατί έγινε έτσι αυτή η πρόταση, δεν μας εξήγησε κανείς. Εν αγνοία μας κόμματα είχαν υπογράψει μία πρόταση, δεν μας κάλεσε κανείς».

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «προεκλογικό δώρο» του Νίκου Ανδρουλάκη στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι «100% συστημικός.»

«Η κυβέρνηση κερδίζει άλλους έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία.», τόνισε.