Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δίχως να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία.

Ads

Κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό για να εκλεγεί (200), κάτι που βέβαια αναμενόταν, κι έτσι η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Υπενθυμίζεται πως στη σημερινή ψηφοφορία, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, έλαβε την πλειοψηφία 160 βουλευτών με τους Λούκα Κατσέλη (ΣΥΡΙΖΑ-40), Τάσο Γιαννίτση (ΠΑΣΟΚ-34) και Κωνσταντίνο Κυριακού (Νίκη-14) να ακολουθούν.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές (απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι Ασπιώτης, Γαυγιωτάκης και Παύλου), εκ των οποίων οι 49 δεν εξέφρασαν προτίμηση σε υποψήφιο και δήλωσαν «παρών».

Ads

Προεδρία της Δημοκρατίας: Οι συμμαχίες και οι εκπλήξεις

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν η ΝΔ (156 βουλευτές), αλλά και πρώην «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως ο Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ) και ο Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), ο (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και ο Γιάννης Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση).

Την Λούκα Κατσέλη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές), η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), η Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), Αθηνά Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από Πλεύση Ελευθερίας).

Μετά την ψηφοφορία, με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη, με τον Παναγιώτη Δουδωνή, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να απαντά πως «κάθε υποψηφιότητα, -χωρίς να απαξιώνουμε καμία-, θέλει να δώσει ένα μήνυμα και το μήνυμα της δικής μας υποψηφιότητας είναι ακριβώς η Ελλάδα που αλλάζει και η Ελλάδα που έχει πρώτη θέση στην Ευρώπη και γι’ αυτό προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος και όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που ψηφίσαμε την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση».

Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).

Μάλιστα, η επιλογή των δύο τελευταίων θεωρείται ότι τους φέρνει πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τον Κωνσταντίνο Κυριακού ψήφισαν η Νίκη (10 βουλευτές), όπως και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος, κάτι που δεν αναμενόταν ακριβώς και προκάλεσε μια μίνι έκπληξη.

Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης),ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας) και ο Θανάσης Χαλκιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες).

Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι ακολουθεί

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, στην σημερινή πρώτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είχε εκλεγεί εκείνος που θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200). Αφού δεν συγκεντρώθηκε αυτή η πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη είναι του κ. Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Μάριος Σαλμάς.