«Κόκκινο» χτύπησε για μια ακόμη φορά το θερμόμετρο στη Βουλή ανάμεσα στον ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη, αυτή φορά με επίκεντρο το ΕΣΥ.

Ads

Συγκεκριμένα, αφορμή για τον νέο καυγά ανάμεσα στους δυο πολιτικούς στάθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που δίνει την δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ, με τους τόνους να ανεβαίνουν κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε για την ρύθμιση το ΠΑΣΟΚ.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας υπερψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ωστόσο, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «στρουθοκαμηλισμό» υποστηρίζοντας πως «βάζει το κεφάλι στην άμμο για να μη δει το πρόβλημα που είναι ότι κάνουμε προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά κηρύσσονται άγονοι».

Ads

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως «το θέμα το έχουμε θέσει στην επιτροπή και έχει συζητηθεί με τους φορείς» και κάλεσε την αντιπολίτευση «να πείτε καθαρά διαφωνούμε με την τροπολογία και επειδή διαφωνούμε κάνουμε ότι μπορούμε για να την σταματήσουμε».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ακόμα, απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης, πως «όταν είδα την ΟΕΝΓΕ στο γραφείο μου τους ενημέρωσα για αυτή την τροπολογία και έχουν βγάλει δελτίο τύπου στο οποίο με κατηγορούν. Τόσο μεγάλος ήταν ο αιφνιδιασμός που έκανε στην ιατρική κοινότητα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να υποστηρίξει την ρύθμιση, ισχυρίστηκε πως η τροπολογία «επιτρέπει σε έναν ιδιώτη χειρουργό να χειρουργήσει σε δημόσιο νοσοκομείο. Ποιος είναι ο πρώτος ιδιώτης χειρουργός που έχει χειρουργήσει σε δημόσιο νοσοκομείο; Ο Παύλος Πολάκης στο νοσοκομείο Ζακύνθου» δεχόμενος, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τότε τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Επιχειρείτε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εγκάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη για λαθραία νομοθέτηση και υπερασπίστηκε τον Παύλο Πολάκη που «έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για ανασύσταση του ΕΣΥ».

Για «κατάπτυστη» τροπολογία που διαλύει ότι έχει απομείνει από το ΕΣΥ μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας τον υπουργό Υγείας να την αποσύρει. Για «κραυγαλέα αντισυνταγματική τροπολογία» μίλησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σφοδρή επίθεση Πολάκη κατά Γεωργιάδη

Παίρνοντας τον λόγο επί προσωπικού ο Παύλος Πολάκης απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη με τον στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη που αναφέρει πως «φοβάμαι τους ανθρώπους που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου».

«Έφερες το πιο ντροπιαστικό νομοθέτημα, σαν τον κλέφτη, βράδυ, χωρίς να περάσει από Επιτροπές, χωρίς να περάσει από διαβούλευση, γιατί ντρέπεσαι το δημόσιο ξεφτίλισμα» είπε ο Παύλος Πολάκης και απαντώντας σε αυτό που του καταλόγισε ο υπουργός Υγείας είπε:

«Τολμάς βρε κακόμοιρε να συγκρίνεις αυτό με την ντροπιαστική τροπολογία;», προσθέτοντας πως «ναι, πήγα και ήταν τιμή του και καμάρι μου. Δεν ήμουν καν ιδιώτης, το είχα κλείσει το ιατρείο μου όταν ήμουν υπουργός.

Αλλά πήρα την πολιτική ευθύνη, γιατί έχω και τον επιστημονικό τσαμπουκά, αφού το πας και έτσι – γιατί δεν είμαστε το ίδιο – να πάω και να αποδείξω διά της πράξης ότι το νοσοκομείο Ζακύνθου ήταν ασφαλέστατο. Χειρούργησα μαζί με άλλους συναδέλφους εκεί και έτσι άνοιξε το νοσοκομείο».

Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο Παύλος Πολάκης ήταν υποχρεωμένος να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο».