Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση δέχτηκε βολές για εσπευσμένη συρραφή και εισαγωγή προς ψήφιση πολλών και διαφορετικών νομοθετημάτων παρακάμπτοντας το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας την οποία στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Την ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη συμπερίληψη συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων σε διαφορετικά νομοσχέδια.

Επιπλέον, ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου, έθεσε θέμα «εξαπάτησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο εστάλη αυτοτελές συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, το οποίο αργότερα, συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο». Χαρακτήρισε δε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «μνημείο προχειρότητας και πανικού». «Με συνοπτικές διατάξεις, με τη λογική του κατεπείγοντος συνυπάρχουν ρυθμίσεις για τουριστικά θέματα, συνταξιοδοτικές-ασφαλιστικές διατάξεις που μειώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, για μία ακόμη φορά έρχεται νέα περαίωση – και η κυβέρνηση έρχεται με μια επιπόλαια και βιαστική ρύθμιση για την αγορά παιγνίων, να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο υπουργός Οικονομικών, μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό, συνδέοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την είσπραξη της έκτης δόσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε τη ΝΔ «κατώτερη των περιστάσεων», κατηγορώντας την ότι βάζει τεχνητά προσκόμματα τη στιγμή που «όλοι θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». «Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας, απλά και μόνον για να αναβληθεί η ψήφιση ενός κεφαλαίου, ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πάρα πολλές διατάξεις. Ανθρακες ο θησαυρός από πλευράς ουσίας…» υποστήριξε. Επιπλέον κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, για προστασία των φοροφυγάδων αναφερόμενος στην άρνησή της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ads

«Την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη να τρέξει γρήγορα, να αντιμετωπίσει το θέμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος, η ΝΔ -και φοβάμαι και άλλες δυνάμεις- κοιτά να βάλει συγκεκριμένα τεχνητά εμπόδια» σημείωσε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η απάντηση από πλευράς ΝΔ, ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «το άρθρο 19 δίνει άφεση αμαρτιών στους απατεώνες που είχαν δηλώσει τα σκάφη αναψυχής τους ως επαγγελματικά – και με πολύ μικρές ποινές τους δίνει την δυνατότητα να απαλλαγούν απ’ αυτήν την εκκρεμότητα».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως «διευκολύνεται η εκποίηση των κρατικών ακινήτων για να προωθηθεί η τουριστική κατοικία. Θα αλλάξει η χρήση γης, από αγροτικές καλλιέργειες των φτωχών αγροτών και θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών τουριστικών επενδύσεων, με οδυνηρές επιπτώσεις στην ανάγκη κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού».

Από το ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, λαμβάνοντας μέτρα υπέρ του τουρισμού «την στιγμή που με την διαμάχη Ραγκούση-Ρέππα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι μπλοκαρισμένα» και με την ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής να δίνει στους εφοριακούς το άλλοθι να κάνουν τα στραβά μάτια.

«Η λαϊκή σοφία λέει πως τον Αύγουστο δουλεύουν εντατικά οι κλέφτες και οι διαρρήκτες. Εμείς πρέπει να προσθέσουμε πως τον Αύγουστο εργάζεται εντατικά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να κλέψει κι άλλο τους φτωχούς και τους αδύναμους» σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.