«Θεμελιώδες αίτημα διαφάνειας και λογοδοσίας», χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου, την έκθεση των πηγών χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών της ΝΔ, για την περίοδο 2023-2024.

Ads

Η βουλευτής απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία τον καλεί να ενημερώσει τη Βουλή «με ποιο τρόπο και ποια ψηφιακά ή άλλα εργαλεία το υπουργείο Εσωτερικών διευκολύνει το έργο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την ουσιαστική εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 15/2022 που αφορούν τη διασταύρωση των δαπανών και τη συσχέτιση τους με τους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τη ΝΔ σε αυτήν».

Τον καλεί επίσης να απαντήσει «ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ούτως ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια της χρηματοδότησης και ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων καθώς και της προεκλογικής προβολής τους» και αν «οι δαπάνες αμοιβής των υπηρεσιών που παρέχει ο σύμβουλος επικοινωνίας κ. Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ στη ΝΔ πραγματοποιήθηκαν μέσω του ενός έως και τριών λογαριασμών του κόμματος που τηρούνται αποκλειστικά σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 του π.δ. 15/2022, έτσι ώστε να πιστοποιείται εμφανώς η πηγή χρηματοδότησης και ποιο είναι το ύψος τους».

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου που δεν έχουν διαψευστεί, η ΝΔ αναδείχθηκε και πάλι απόλυτη πρωταθλήτρια σε προεκλογικές διαφημιστικές δαπάνες κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών 2024. Ενδεικτικά, η ΝΔ φαίνεται να έχει δαπανήσει πάνω από 300.000 ευρώ τον τελευταίο μήνα πριν τις ευρωεκλογές για διαφήμιση, μόνο στις πλατφόρμες της Google (YouTube) και Meta (Facebook, Instagram), ποσά που υπερβαίνουν τα ανάλογα που ξόδεψαν όλα τα γερμανικά κόμματα για να απευθυνθούν σε έναν πληθυσμό 8πλάσιο του ελληνικού και τη φέρνουν στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά πίσω από το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, πράγμα ενδεχομένως όχι τυχαίο», αναφέρει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Η κ. Πούλου αναφέρει εξάλλου, ότι «οι ετήσιες οικονομικές δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται κατά κανόνα με μεγάλη καθυστέρηση στην ιστοσελίδα της ΝΔ και στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, χωρίς να προκύπτει η πλήρης εικόνα».

Όπως επισημαίνει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «από τη σύγκριση των οικονομικών στοιχείων της ΝΔ, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει μερίδιο ιδιωτικής χρηματοδότησης της ΝΔ που δεν έχει καθόλου στοιχεία προέλευσης, ύψους τουλάχιστον 2.465.995 ευρώ για τα έτη 2019-2021 και αδιευκρίνιστου ύψους για τα έτη 2022, 2023 και 2024 που ήταν -τα δύο τελευταία- και έτη εκλογών.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκη απάντησε στις 13 Ιουνίου σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχει ο σύμβουλος επικοινωνίας κ. Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ ότι “ο κ. Γκρίνμπεργκ ήταν με σύμβαση, η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου με τη ΝΔ και πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια, τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία”. Πλην όμως, ουδέποτε έχει ξεκαθαρίσει την ακριβή φύση της σχέσης του με τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο τρόπος αμοιβής του παραμένει “αδιευκρίνιστος”, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί η πηγή της δαπάνης για τις υπηρεσίες που παρέχει».

Προκαλεί την καχυποψία και την απαξίωση των πολιτών προς την πολιτική συλλήβδην, το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, ενώ έχει χρέη ύψους πολύ άνω των 435 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές εάν και πώς τα εξυπηρετεί, διαθέτει, εν τούτοις, πακτωλούς χρημάτων σε προεκλογικές καμπάνιες και αμοιβές συμβούλων αδιευκρίνιστου ύψους και πηγής χρηματοδότησης, υπογραμμίζει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.