Σφοδρή κόντρα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό μεταξύ Γιώργου Φλωρίδη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Παύλου Πολάκη και Σωκράτη Φάμελλου.

Ads

Συγκεκριμένα, με αφορμή τον ποινικό κώδικα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για προστασία εγκληματιών. Ο Γιώργος Φλωρίδης επιτέθηκε με βαριές κατηγορίες λέγοντας ότι με τις αλλαγές που νομοθέτησαν στους ποινικούς κώδικες την τελευταία ημέρα πριν παραδώσουν την κυβέρνηση φρόντισαν να τεθούν στο αρχείο χιλιάδες υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Η τροποποίηση που κάνατε στον ποινικό κώδικα το 2019, παρατείνοντας τη λειτουργία της Βουλής για μία εβδομάδα, παρά το ότι είχατε ορίσει ημερομηνία εκλογών, οδήγησε 5000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων τότε, στο αρχείο (…) Στο όνομα του λαού το κάνατε αυτό;» ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης

Ads

«Δεν ξέρω γιατί έχει τόση ένταση και τόσο άγχος ο κ. Φλωρίδης. Μπορεί να οφείλεται στο πατατράκ που έπαθε στις προγραμματικές δηλώσεις, όταν εκτέθηκε και τον διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Είχα πάρα πολύ καιρό σε αυτή τη Βουλή να ακούσω έναν τέτοιο ακροδεξιό λόγο. Από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή έχω ν` ακούσω έναν τέτοιο λόγο. (…) Συγχαρητήρια κύριε Φλωρίδη για το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι τα πιστοποιητικά που δώσατε με όλες αυτές τις χυδαίες αναρτήσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν αρκετές για να σας κάνει υπουργό ο κύριος Μητσοτάκης» αντέτεινε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν καθώς ένταση σημειώθηκε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για τους ποινικές κώδικες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2019.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε απαράδεκτες και προκλητικές τις επικρίσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Φλωρίδη, στον οποίο καταλόγισαν ακροδεξιό λόγο.

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε για αισχρά ψεύδη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Οπαδική βία

Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή και την οπαδική βία και τη συνολική νομοθετική παρέμβαση που προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό για τις κάμερες στα γήπεδα, με την αντιπολίτευση να μιλά για εξαγγελίες που δεν ακουμπάνε τους ισχυρούς.

«Καταργείται όλη η νομοθεσία. Φέρνουμε μία νέα νομοθεσία . Η ταυτοπροσωπία είναι ένα θέμα που μας βοηθάει η τεχνολογία. Θα ξέρουμε ποιος/α μπαίνει στο γήπεδο με ανάλυση, ονοματεπώνυμο και θέση που κάθεται» επισήμανε ο Γιάννης Βρούτσης.

«Για μια ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση μείζονα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός προσπαθεί επικοινωνιακά να τα αντιμετωπίσει» υπογράμμισε ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν ξέρω αν καταλάβατε ότι αδειάσατε πλήρως τον κ. Αυγενάκη και τους προκατόχους σας. Υποσχεθήκατε ένα νομοσχέδιο που θα λύσει τα προβλήματα» είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης .

«Δεν θέλετε να ακουμπήσετε τους ισχυρούς. Δεν θέλετε να μιλήσετε για τις αθλητικές ΑΕ και τις πραγματικές τους ευθύνες. Πολύ σύντομα κινδυνεύουμε να συζητάμε τέτοια περιστατικά » υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς

Παιδεία

Αντιπαράθεση προκάλεσε και η αναφορά του υπουργού Παιδείας για πανεπιστήμιο «ελεύθερο από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου».

«Πολιτική μας είναι το ελεύθερο πανεπιστήμιο. Ελεύθερο γιατί πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου. Επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πάρα πολύ σημαντικά και στοχευμένα ποσά στα δημόσια πανεπιστήμια να απελευθερώσουμε το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το κρατικό μονοπώλιο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Πείτε μας ένα ουσιαστικό μέτρο για αναβάθμιση της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης την τελευταία 5ετία» σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Τα στελέχη της κυβέρνησης πρέπει κάποια στιγμή να διαβάσουν την ιστορία αυτού του τόπου. Καλά τα τσιτάτα απολογητών του αχαλίνωτου καπιταλισμού, αλλά η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης της εποχής. Δεν ήταν ιδιομορφία και έμπνευση της δικτατορίας» ανέφερε η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής ΚΚΕ

«Γίνονται συγχωνεύσεις σχολείων, είναι ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε και η υφυπουργός σας είπε τις προάλλες ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με αυτές τις συγχωνεύσεις» ανέφερε ο Αλέξανδρος Καζαμίας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Πλεύσης Ελευθερίας»