Το Βόρειο Σέλας το φαινόμενο αυτό που αιχμαλωτίζει τα βλέμματα και τον θαυμασμό έγινε για ακόμη μία φορά εμφανές στην Βόρεια Ελλάδα.

Ads

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Δράμας που ήταν ξύπνιοι τα ξημερώματα της Παρασκευής απόλαυσαν το θέαμα.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ/EUROKINISSI)


Όπως αναφέρει το National Oceanic and Atmospheric Administration, την Παρασκευή σημειώθηκε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη με αποτέλεσμα το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο αυτό έκανε την εμφάνισή του και στις 5 Νοεμβρίου βάφοντας κόκκινο τον ουρανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

 

Πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είχε μιλήσει εκτενώς για το φαινόμενο, μετά την εμφάνισή του, στις 5 Νοεμβρίου στη χώρα.

Όταν τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά, δημιουργώντας έτσι το σέλας.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας, εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το κόκκινο χρώμα του στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργείται από τη «σύγκρουση» διεγερμένου ατομικού οξυγόνου με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του  έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.