Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που περιέχει το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, με ημερομηνία σύνταξης 04.12.09, για τη συμμορία που φέρονται συνέστησαν ο τότε δήμαρχος Ζακύνθου, Άκης Τσαγκαρόπουλος, ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας Β. Στεργιώτης, ο ιδιοκτήτης εταιρείας ταχυμεταφορών Ν. Κωνσταντάκος κι ένας αλλοδαπός με σκοπό να προχωρήσουν σε εμπρησμό και ανατίναξη οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου για να εξαφανίσουν τα ίχνη οικονομικών ατασθαλιών που είχαν διαπράξει.

Ads

Για την υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο σε πανελλήνιο επίπεδο το 2007, οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και πράγματα, απόπειρα έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, ηθική αυτουργία και απλή συνέργεια στις άνω πράξεις και κατασκευή, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών.

Ο τότε δήμαρχος της Ζακύνθου, ο οποίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του να συγκαλύψει την κακοδιαχείριση των οικονομικών, να εμποδίσει και να συσκοτίσει τις έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών, αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, συνεννοήθηκε με τους λοιπούς κατηγορουμένους να προβεί στην καταστροφή όλων των επιβαρυντικών στοιχείων. Λίγο πριν από την τελική προσπάθεια, ο αιρετός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε απευθυνθεί σε εταιρεία ντετέκτιβ στην Πάτρα ζητώντας να αφαιρεθούν από τα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών τα αποδεικτικά κακοδιαχείρισης και να γίνει εμπρησμός, με αντάλλαγμα 90.000 ευρώ, αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε καθώς ο ντετέκτιβ, ο οποίος μάλιστα κατονομάζεται, αθέτησε τη συμφωνία του.

Στη συνέχεια, αναφέρει το βούλευμα, ο πρώην δήμαρχος φέρεται να ζήτησε από άλλα άτομα την παρέμβασή τους για αλλοίωση των στοιχείων στα δεδομένα του Η/Υ της υπηρεσίας, αλλά όταν και αυτή η προσπάθειά του έπεσε στο κενό αποφάσισε να δράσει αλλιώς.

Ads

Οι κατηγορούμενοι τοποθέτησαν στο κτίριο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου 25 φιάλες με μείγμα βενζίνης και πετρελαίου, 5 φιάλες με υδροχλωρικό οξύ, 9 δοχεία με λάδι μηχανής εσωτερικής καύσης, μία σακούλα με στουπιά και εννέα αυτοσχέδιους πυρσούς. Ολα αυτά τα υλικά με βάση την 3022/14/5096 – 8/7/2008 έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών – Εμπρηστικών Μηχανισμών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις όταν αναφλέγονταν να προκαλέσουν έκρηξη, και το ωστικό κύμα να καταστρέψει ολοσχερώς τα γραφεία και μεγάλο μέρος του κτιρίου προκαλώντας ακόμα και τον θάνατο υπαλλήλων ή περαστικών.

Το σχέδιο όμως δεν υλοποιήθηκε αφού ο νεαρός αλλοδαπός έγινε αντιληπτός την ώρα που επιχειρούσε να βάλει φωτιά, από δημοτικούς υπαλλήλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά για τον εμπρησμό και την ανατίναξη του κτιρίου είχαν σταλεί μέσα σε δέματα από την εταιρεία κούριερ του ενός εκ των κατηγορουμένων, ως υπηρεσιακά έγγραφα, με αποδέκτη τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο για τον εμπρησμό τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου, όταν η αντιπολίτευση του δήμου αποκάλυψε τη λήψη 4 δανείων του Δήμου Ζακύνθου ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, με πλαστές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Στην πορεία αποδείχτηκε πως και η ασφαλιστική ενημερότητα που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη δανείου ήταν πλαστή, καθώς ήταν γνωστό πως ο Δήμος Ζακύνθου δεν μπορούσε να βγάλει τέτοιου είδους ενημερότητα λόγω οφειλών στο ΙΚΑ.

Ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου Άκης Τσαγκαρόπουλος, στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είχε καμιά ανάμειξη στο συμβάν και ότι η εμπλοκή του ονόματός του έγινε από τον συγκατηγορούμενό του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου προκειμένου ο τελευταίος να καλύψει δικές του οικονομικές ατασθαλίες. Οι ισχυρισμοί όμως του δημάρχου, με βάση μια σειρά από σοβαρά στοιχεία που περιέχονται στο βούλευμα, κρίνονται αβάσιμοι από τις δικαστικές αρχές. Όλοι οι κατηγορούμενοι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αλλά μετά τις αιτήσεις τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία