Στην επιστολή, υποστηρίζεται το δικαίωμα κάθε μαθητή/ μαθήτριας να απαλλάσσεται από το μάθημα των θρησκευτικών εφόσον το επιθυμεί, ανεξάρτητα από το εάν είναι αλλόθρησκος ή όχι.

Ads

Δια στόματος Στυλιανίδη, το εν λόγω μάθημα είναι υποχρεωτικό και δικαίωμα εξαίρεσης έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι. Επισημαίνει μάλιστα ότι σ’ αυτό το επίπεδο, οι θέσεις του Υπουργείου και της Εκκλησίας ταυτίζονται και ότι οι σχέσεις αυτές «δεν θα πρέπει να διαταράζονται από τέτοιου είδους προπαγανδιστικές προσπάθειες».

Παράλληλα ο υπουργός κατηγόρησε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι κάνει πολιτική, υπερβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Επιπλέον εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το δελτίο εστάλη προτού πληροφορηθεί ο ίδιος για την εν λόγω επιστολή.

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι ν’αναφέρουν το δόγμα τους ώστε ν’απαλλαγούν από το συγκεκριμένο μάθημα, γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα προσωπικά τους δεδομένα. Η τελευταία ωστόσο εγκύκλιος του Υπουργείου, παραβιάζει αυτό το δικαίωμα, εφόσον θέτει ως προϋπόθεση για την απαλλαγή τη δήλωση αλλοθρησκίας ή ετεροδοξίας.

Ads