Το τεστ αντοχής, στα οποία υποβάλλονται οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικές, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου του Eurogroup που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας».
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν ένα νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν πάντως ακόμη καθοριστεί.
Εν τω μεταξύ ικανοποίηση επικρατεί στην Ευρώπη από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της Ελληνικής οικονομίας ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες μας» ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η αίσθηση που αποκόμισε από την ενημέρωση του αρμόδιου επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν είναι πως «το πρόγραμμα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία και δείχνει την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί».
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και τα αποτελέσματα του πρώτου εξάμηνου έχουν ξεπεράσει τους στόχους σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος. Επιπλέον επισήμανε ότι στο τέλος του μήνα με αρχές Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της τρόικας ώστε να αξιολογηθεί η πορεία της του προγράμματος και η τήρηση των στόχων που απαιτούνται για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των δανείων.
Οι Γιούνκερ και Ρεν ανέφεραν επίσης ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί περί τον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Βοήθεια στις προβληματικές τράπεζες
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, το οποίο έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας στη σύνοδο του Eurogroup τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που χρειάζεται, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις 23 Ιουλίου».
Από την πλευρά του ο κύπριος ΥΠΟΙΚ κ. Σταυρακάκης υποστήριξε ότι σε περίπτωση που κάποιες από τις υπό έλεγχο τράπεζες θα είχαν ανάγκη από «ενέσεις» κεφαλαίων «θα φροντίσουμε βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε τα ίδια κεφάλαια τους», ωστόσο ο ίδιος, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να έβρισκαν οι ίδιες από τις αγορές η από τον ιδιωτικό τομέα τα κεφάλαια που πιθανώς να έχουν ανάγκη.
Τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 23 με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι μία αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα αποδειχθεί αναγκαία.
Ήδη η βρετανική Royal Bank of Scotland, ύστερα από δική της προσομοίωση έκρινε ότι οι Ισπανικές Τράπεζες θα έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ύψους 50 δις. ευρώ. Μάλιστα η τράπεζα εκτιμά ότι οι αδυναμίες των ισπανικών τραπεζών ενδέχεται να κοστίσουν στον τραπεζικό τομέα απώλειες περίπου 400 δις. ευρώ και στην υπόλοιπη ευρωζώνη απώλειες της τάξης των 1.300 δις. ευρώ.
Κυρώσεις για τη μη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας
«Συζητήθηκαν οι μεγάλες παράμετροι μιας μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων (…) το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, της 7ης Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ’ αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει κατ΄ αρχήν το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόρτζ Οσμπορν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα απο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >