Αλήθεια, πώς διαλέγουμε βιβλία; Κάποιοι επιλέγουν τον συγγραφέα, άλλοι εμπιστεύονται τον εκδοτικό οίκο, ίσως κάποιοι να ενθουσιάζονται από το εξώφυλλο…

Ads

Αφορμή για μένα πολλές φορές έχει σταθεί ο μεταφραστής. Από τους πιο αγαπημένους μου, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, με οδήγησε στο «Όλοι θέλουν να χορεύουν».

Ο Γκαρλίνι (γεννημένος στην Πάρμα το 1969) μας ταξιδεύει στη μαγική δεκαετία του ‘80, μέσα από τη δυνατή φιλία δύο παιδιών. Ο Ρομπέρτο και ο Ρικάρντο, 8 & 9 χρονών, θα γνωριστούν τυχαία στην Πάρμα. Θα γίνουν αχώριστοι στο σχολείο, στις εκδρομές, στα πάρτυ, στις περιπέτειες. Ακόμη κι όταν έρθει η Κιάρα, ο μεγάλος έρωτας του Ρικάρντο, τίποτα δεν αλλάζει. Συνεχίζουν οι τρεις τους να ανακαλύπτουν τη ζωή. Την αγαπούν και βιάζονται να ρουφήξουν το μεδούλι της. Θα ζουν στο κόκκινο, συνεχώς μεθυσμένοι, θα χορεύουν στις disco, θα οδηγούν με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η ταχύτητα, όμως, θα στιγματίσει ένα ταξίδι τους. Πηγαίνουν να βρουν τον Πιερ, τον έρωτα του Ρομπέρτο.

Το ταξίδι αυτό θα τους οδηγήσει στον πόνο. Θα αναγκαστούν να τον αγκαλιάσουν, να βουτήξουν μέσα του και να τον ζήσουν. Να έρθουν αντιμέτωποι μαζί του, να τον αγαπήσουν και να τον διαχειριστούν. Θα μάθουν πως δεν γίνεται να αγαπάς τη ζωή και να αποφεύγεις τον πόνο που φυλάει για σένα.

Ads

Μετά από αυτό το ταξίδι, λοιπόν, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Θα απομακρυνθούν. Ο καθένας θα διαχειριστεί τις καινούργιες συνθήκες με τον δικό του τρόπο. Θα είναι για όλους δύσκολο. Θα καταφέρουν, άραγε, να ανταμώσουν οι δρόμοι τους ξανά;

Ο Γκαρλίνι, σ’ αυτό το τρυφερό βιβλίο, μας μιλάει για τη φιλία, την οικογένεια. Μας μιλάει για θέατρο, λογοτεχνία, πολιτική. Μας δίνει εικόνες από Ρώμη, Φλωρεντία, Βαρκελώνη που μ’ έναν μαγικό τρόπο γίνονται δικές μας. (Ευτυχώς, οι εκδόσεις Πόλις μετέφρασαν και δεύτερο βιβλίο του «Ο νόμος του μίσους»). Μας μιλάει, όμως, και για την απώλεια. Όχι μόνο των ανθρώπων που αγαπάμε αλλά και των ονείρων μας.

Ναι, οι ήρωες του βιβλίου θέλουν να χορεύουν. Να χορεύουν με τη ζωή, τον πόνο, τον θάνατο, τα όριά τους. Ταυτόχρονα όμως παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Και σ’ αυτή την πάλη δίνουν τις πιο σκληρές μάχες.

Αλλά μήπως αυτό δεν ισχύει και για όλους εμάς;

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ/ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΓΚΑΡΛΙΝΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ 2021/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ