Βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του. Αλλά και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα καταστροφική την αναδιάρθρωση.

Ads

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει: «Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται ότι (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτη. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στην χρεωκοπία της Ελλάδας. Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως η χώρα θα βοηθηθεί από την απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ.

«Θα ήταν καλύτερο να επιμηκύνουμε περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων των 110 δισ. ευρώ που μας δάνεισαν οι εταίροι μας και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις άλλες λήξεις χρέους», συνέχισε.

Ads

Και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επανέλαβε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και όσοι την υποστηρίζουν δεν τις αντιλαμβάνονται. Εξήγησε εκ νέου ότι μια τέτοια λύση δεν περιλαμβάνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, οι Financial Times, σε αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης, γράφουν πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν χάσει τη δυναμική τους. «Ένα χρόνο μετά τη διάσωση οι καιροί είναι δύσκολοι και η Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, με τα κλειστά καταστήματα και τις σορούς σκουπιδιών να μαρτυρούν την κλίμακα του οικονομικού σοκ και την οργισμένη διάθεση των συνδικαλιστών», σημειώνουν

Εκτός Ελλάδας εντείνονται οι φόβοι ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου θα αποτύχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της σκληρωτικής οικονομίας ή έστω να τη φέρει κοντά σε αυτές των Ευρωπαίων εταίρων. Αν όντως αποτύχει, το δίλημμα για Ευρωπαίους και ΔΝΤ θα είναι μεταξύ του να δώσουν μία νέα ευκαιρία στη χώρα ή να την αφήσουν να πέσει στην άβυσσο της πτώχευσης, με πιθανές συντριπτικές συνέπειες για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην οικονομία και την επιλογή του μνημονίου, επέρριψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Όμως ο κ. Παπανδρέου έχει καθοριστική ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ορισμένες φορές όταν τον ακούω να λέει ότι τελικά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, τελικά πρέπει να συνεχίζουμε να τα αλλάζουμε όλα, σαν να λέει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τα διαλύουμε όλα, δεν ξέρω αν πρέπει να εξοργιστώ ή να τον αγνοήσω. Και το λέω αυτό, διότι πριν από ένα χρόνο ήταν αυτός, ο οποίος πηγαίνοντας στο Καστελόριζο με ένα εξαιρετικό φόντο του λιμανιού, μας είπε ότι οδηγεί τη χώρα με την επιλογή του να οδηγήσει τη χώρα στην τρόικα και στο ΔΝΤ σε ένα ασφαλές λιμάνι. Αποδείχθηκε ότι αυτό το λιμάνι δεν ήταν ασφαλές, θα έλεγε κανείς ότι μας έβαλε στη δίνη ενός μεγάλου ανεμοστρόβιλου που τα έχει παρασύρει όλα».